Merhabalar dostlarım
Ilk kez okuduğum bir yazarın Çingeneler kitabı ile geldim bugün .
Inkilap kitabevinin Livaneli kitapligindan çıkmış bu yeni baskının kapağına bayıldım öncelikle. Fakat daha farkli bir kitap beklemiştim ben .Çingeneler çok renkli insanlardır biliyorsunuz ,o renkliligi yeterince yansıtmamiş bence yazar ..
Evet bu bir roman ama olay örgüsü yok aslında. Daha çok diyaloglardan oluşan bir roman.
Rom denen Çingenelerin (roman) kökenleri Kuzey Hindistan olarak düşünülüyor. Yaklaşık 1000 yil once göç etmişler ve dunyanin her yerine yayılmışlar. Gunumuzde yerleşik hayata geçenler olsa da hala çoğu göçebe hayat sürmektedir.
Kitapta anlatilana göre İstanbulun üçte ikisi Roman nerdeyse .Bu kitap etnik bir grup olan Çingenelerin yaşantısını, dilini, kültürünü anlatan bir inceleme kitabı.
Konusuna gelirsek ,miras yedi İrfan ve arkadaşı Hayri Topçular da ki çadırların karşısında kurbağa sesleri dinleyerek istirahatteyken çadırdan guzel bir ezgi duyar .Irfan kendine eski bir Türk Carmeni bestelemeyi amaçlar.Onlarla olabilfigine yakin olmaya çalışır. Tabi bu sirada züppe, baba parası yiyen bir adam olduğunu için Sulukule ,Kumkapi ,Topcular ,Ayvansaray,Balat,Galata eglence hayati da aktarılır.
Yalın bir dille ,anlaşılır sekilde yazılmış eser .Yazara hak ettigi değerin verilmediği düşüncesindeyim. Diğer kitaplarını da okumak istiyorum ben .
Ha bu arada ben Çingenelerin "anı yaşama" "felsefeleri seviyorum.
Kitapla kalın dostlar...
ÇingenelerOsman Cemal Kaygılı