SATRANCIN ÖNEMİ
—Kerim Bey, satranç bir oyun olmanın ötesinde bir şey ifade ediyor mu? —Evet, Timur Bey. Bir zihin sporu, sanat, mücadele alanı, hayatın modeli. Bir satranç maçı yaklaşık dört saat sürer. Bu süre içinde ortalama elli hamle yaparsınız ve elli karar verirsiniz. İnsan yaşamında hiçbir zaman, bir günde dört saat içinde elli önemli karar verilmez. Müthiş bir deneyim. Satrancın bir de hayat memat meselesi yönü, Survivor yönü var. Vereceğiniz kararlar hayatta kalıp kalmayacağınızda etkili oluyor. Yakup Bey'in bu belirlemesini Kerim Bey başını sallayarak onayladı. — Hocam güzel bir örnek verdiniz, teşekkür ederim. Bu aklıma gelmemişti. İnanın, satranççının verdiği kararlar da kendisi için Survivor'cılarınki kadar önemli. Düşünün, ben otuz beş yıldır satranç oynuyorum. Bu konuda kitaplar okuyup çalışıyorum. Arkanızda bu kadar emek varken, bir tek hamleyle mücadeleyi kaybetmek istemiyor, her oyunu hayat memat meselesi haline getiriyorsunuz. Konsantre oluyorsunuz. Her şeyi unutup, tahtaya odaklanıyorsunuz. İnanılmaz bir direnç gösteriyorsunuz. — Hocam, küçük çocuklar var, dokuz-on yaşlarında. Satranç yarışmalarına geliyorlar. Muazzam oynuyorlar. Hepsi pırıl pırıl, gözlerindeki ışıltıyı hissediyorsunuz. Üç-dört yıldır satranç çalışıyorlar. Yirmi yıllık, otuz yıllık satranççı abilerini, amcalarını, ablalarını takır takır yeniyorlar. Ustalar bile en çok bu minik satranççılardan çekiniyor. Gerçek Özgürlük Doğan Cüceloğlu Bu çocukların zekası, enerjisi, konuşmaları, memleketimiz için, insanlığın geleceği için güven veriyor. Satranç onların karar verme süreçlerinde, erken yaşta deneyim kazanmalarını sağlıyor.
Kitap Alıntısı