İnce Memed 2
2025 1. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 18:42
Herkese merhabalar, uzun bir aradan sonra, İnce Memed serisiyle birlikte tekrar inceleme paylaşma fırsatı buluyorum. İnce memed 1, okuduğumda bende derin izler bırakan, Çukurova'yı ve civarını gözümde resmeden, karakterleri ve hikayesiyle gönlümde taht kuran bir eserdi. Yaşar Kemal'in her zamanki etkileyici kalemi, betimlemeleri ve karakterlerle adeta  tanışmışızcasına olayları ve diyalogları aktarışı bu seride de devam etti. Araya uzun zaman bırakmış olsam da birinci kitaptan sonra neler olacağına, Memed karakterinin gelişimine ve başına geleceklere dair merakım oldukça taze olarak ikinci kitabı okumaya başladım. İnce Memed serisi o kadar içten,o kadar doğal ve samimi bir anlatıma sahip ki, ömür boyu Değirmenoluk köyünü, Vayvay'ı, Koca Osman'ın babacanlığını, Seyran'ın saf aşkını, Ali Safa ve diğer beylerin hırsını ve daha nicelerini unutabilmek ve hafızamızdaki resimlerini silebilmek mümkün değil. Bu kitapta birinci kitaba göre daha fazla betimleme ve diyalog olduğunu söyleyebilirim. Olaylar daha yavaş ilerlemekte ve bazen, artık bir şeyler değişmeyecek mi, Memed ne zaman harekete geçecek diye beklediğimiz kısımlar olmakta. Yani birinci kitap serinin ikinci kitabına göre daha akıcı ilerliyor. Bunun sebebi de yazar,  bu kitapta daha çok Memed'in iç dünyasına eğiliyor. Memed'in kitabın sonuna kadar iç dünyasındaki karışıklıklar devam ediyor. Zulme uğrayan köylüler de tabi bu sırada; dualı ve kahraman, hiç kimseye yenilmeyen, bu bozuk düzenin karşısında yegane durabilecek tek kişi olan Memed'den umut bekliyor. Bu kitap da yine serinin devamını merak ettirecek şekilde, tanıdığımız Memed ile son buluyor. Bir yandan en kısa sürede serinin devamını okumayı istiyorum ama bir yandan da böyle güzel bir serinin sonuna yaklaştığımdan, üzülmeden edemiyorum. Bu güzel seriyi herkese tavsiye eder, iyi okumalar dilerim... İnce Memed 2İnce Memed 2 Yaşar KemalYaşar Kemal
2024 Okuma Raporları
İnce Memed 2Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202038,9bin okunma