Edebiyat ruhlu doktor Çehov;
2025 8. kitabı
Okunma: 19 Mart 2025 19:00
Merhaba 1k okurları. Uzun zamandır Çehov okumuyor olduğumu ve @MAFQ Hoca'yla kitap okumayı özlemiş olduğumu farkettim. Bana nice kitaplar kazandırdığı ve kitap arkadaşlığının her zamanki gibi hakkını verdiği için kendisine teşekkür ederek incelememe giriş yapmak istiyorum. Çehov kalemi insanı huzurlu bir yolculuğa çıkarıyor. Köyümün sessiz gecelerini, sakinlik kokan akşamlarını, dinlendirici öylen saatlerini ve hayatın her yükünü sırtlanmasına rağmen misafiri için hazırda bekleyen bir parça ekmeği ve masadaki bir tabaklık yerini anımsatıyor. Daha da sayarım da, tadında bırakmak bile köyümün insanlarından sindi ruhuma her halde. Çat kapı gelen, vakitlice evinin yolunu alan samimiyetten doğan muhabbetler... Ben sanırım çocukluğumu özledim. Kitapla ne alakası diyebilirsiniz. Bilmem. Kitabı okuduğumda aklım ikidebir köyüme gitmiş olmalı ki incelememe de yansıyan tarafı bu oldu diyebilirim. "Kılıflı adam"la başlayan, "Bektaşiüzümü" ile devam eden kitabın en sevdiğim hikayesi sonuncu ve bence vurucu hikayesi "Aşk üzerine" oldu. Adını da bu hikayeden almış ya, demek ki boşuna değilmiş. Yasak meyve yaratılışında mı var insanın?! Neden hep yasaklıdır, zamansızdır, sınırlıdır aşklar... Yargısız infaz yapanlar da olacaktır hikayeyi okuduğunda. Etmeyin! Yaşamayanın anlamayacağı bir duyguyla mühakeme kolaydır nasıl olsa. Kendini feda edenleri anlamak için yolu dikenlerle döşenmiş olmalı. Gözlerimde iki damla yaş, doldu boşaldı. Bundan mıdır ki Farid Farjad müziği eşliğinde yazıyorum incelememi, bilmiyorum. Çehov incelemesi yapmak, gelmiş geçmiş hekimliğin edebiyatla harmanlanmasına neşter vurmak gibidir. O neşteri tutan el olmamak için daha fazla uzatmayacağım. Keyifli okumalarınız olsun.
Aşk ÜzerineAnton Çehov · Yordam Kitap · 2020723 okunma
Kalemine, ruhuna sağlık. Bir ara göz atacağım bu kitaba. 💐