Anton Çehov
Aşk Üzerine, büyük usta Anton Çehov’un olgunluk döneminde kaleme aldığı üç harikulade öyküden oluşan bir dizi. Bağımsız da okunabilen öyküler, ortak temalar ve anlatıcı karakterler üzerinden birbirine bağlanıyor. Üçlemenin ilk öyküsü “Kılıflı Adam”, dar görüşlülük üzerine trajikomik bir anlatı. En iyi havalarda bile sırtında kalın bir palto, ayağında lastikler, elinde şemsiye ile dolaşan; düşüncelerini de bir kılıfın içine saklamaya çalışan öğretmenin portresi, Çehov’un mutsuz geçen lise yıllarından esintiler taşıyor. “Bektaşiüzümü” yine bir kozanın içine sıkışıp kalma, üstelik de bundan kendi payına mutluluk çıkarma hikâyesi. Kitaba adını veren son öykü “Aşk Üzerine”, hayata anlam kazandıran aşkın değeri üzerinde düşünmeye davet ediyor bizi... Hasan Âli Ediz ile Nuri Yıldırım’ın özenli çevirileriyle Yordam Edebiyat’ın yayına hazırladığı bu üçleme, Çehov külliyatında çok özel bir yere sahip. Tüm edebiyat meraklıları için..
64 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1898

10/10 puan verdi
Gerçekler hangi zamanda olursa olsun hep gerçek olarak kalır. İnsanoğlunun genel karakter özellikleri, hırsları, aşkları, nefretleri yüzyıllar geçsede hep vardı ve var olmaya devam edecek.
Anton Çehov
üç öyküden oluşmuş ve birbiriyle bağlantılı bu kitabı bize bu gerçekleri en sade şekliyle ve yalın bir dille anlatıyor. Kıssadan hisse veriyor,
8/10 puan verdi
Bir solukta okunup içinizi ısıtacak üç öyküden oluşan nefis bir kitap. Çehov okumalarımdan şimdiye kadar hiç pişman olmadım. Şiirsel betimlemeler harika hissettirdi. İncelik akan eserleri çok seviyorum, bunlar da genelde klasiklerde gizli. ♡ Sizde benim gibi aşk’ı işleyen kitapları seviyorsanız muhakkak okuyun derim. Ruhunuza iyi gelecek, emin olun. ♡
Puan vermedi
Çehov çok şiirsel bir yazar benim için. Basit gibi görünen kısacık öyküleriyle çok etkileyici bir anlatıma ulaşabilen biri. Nitekim üç öyküden oluşan bu kitabı da bana tarifsiz şiirsel duygularla geldi. Dağ betimlemeleri, köy manzaralarıyla okurun aklında tablocuklar çizerken, aynı zamanda insana, kadere dair fikirleriyle kısacık diyaloglarda
7/10 puan verdi
Şimdiye kadar aşk üzerine söylenmiş tek tartışılmaz gerçek, Aşkta yüce bir sırrın saklı oluşudur.... Hoş bir alintisiyla inceleme eklemek istedim. Akabinde Çehov, şiirsel felsefik kalemi çok güçlü bir yazar. Her okurun en azından 1 eserini okuması gerektiğini düşünüyorum. Hiç tanışmamış olanlar bu eseriyle başlayabilir. Uzun uzadıya anlatımı pek sevmiyorum. Akıcı hoş bir eser şimdiden iyi okumalar diliyorum.
10/10 puan verdi
"Oysaki acı çeken insanları, hayatta, kulis arkalarında olup biten korkunç şeyleri görmüyor, duymuyoruz.Her şey sessiz ve sakin; ortada sadece dilsiz istatistiklerin protestosu var: su kadar insan aklını oynattı... Çünkü mutlular, mutsuz kişiler sustuğu için kendilerini mutlu hisseder.Eger bu suskunluk olmasaydı mutluluk imkansız olurdu..." ANTON ÇEHOV/ AŞK ÜZERİNE
Puan vermedi
Pek çok konuyu komik bir sayfa sayısıyla derinlemesine incelemeyi başarmış bir kitap. Kitaba ismini veren hikaye, Aşk Üzerine, şaşırtıcı derecede sürükleyiciydi. Duygu yoğunluğunu hissetmemek mümkün değil. Öykünün uzunluğu nedeniyle uzun zaman aralıklarını atlayarak anlatınca çoğu yazar yolda bir yerde okuyucuyu kaybediyor ama böyle bir şey söz konusu değildi. Her ne kadar Aşk Üzerine başarılı bir hikaye olsa da konusu itibariyle favorim Bektaşiüzümü oldu. Şehir hayatının bıkkınlığını anlaşılır şekilde yansıtmakla kalmıyor, taşraya kaçmanın korkaklık olduğu iddiasını ortaya atabilecek kadar da kendine güveniyor hikaye. Mutlu olma koşullarıyla ilgili değindiği noktalardan da çok etkilendim. Öyle ki 44 ve 45. sayfalarda bir yerin altını çizmeye başladığımda cümlenin sonu gelmediği için iki sayfanın hemen hemen hepsini çizdim. Gerçekten bir solukta klasikler adının hakkını veriyordu. Herkese tavsiye ederim.
7/10 puan verdi
Icinde “kilifli adam”, “bektasiuzumu”, ve “ask uzerine” isimli uc oykunun bulundugu kitap keyifli bir okuma oldu. Oykulerin birbirleriyle baglantisi olmamasina karsin karakterler ayni ilginc bir sekilde. Beni en cok etkileyen oykuler sirasiyla “ask uzerine” ve “kilifli adam” oldu.
Aşk Üzerine
Çehov, aşka dair birbirinden farklı hikayelerle, sevginin ne kadar karmaşık ve derin olduğunu müthiş bir ustalıkla anlatıyor. Her bir öyküde, karakterlerin duygusal dünyalarına dalarken, aslında hepimizin içinde bir yerlerde sakladığımız hislere dokunduğunu hissediyorum.Özellikle, bir adamın hayatını tamamen değiştiren umutsuz aşkını anlattığı hikaye beni derinden etkiledi. Çehov, basit gibi görünen bu duyguları o kadar incelikle işliyor ki, her satırda kendimi buluyorum. Aşkın bazen ne kadar yorucu, ama bir o kadar da vazgeçilmez olduğunu yeniden fark ettim.Bu kitabı okurken, aşka dair kendi düşüncelerimle de yüzleşiyorum. Eğer siz de aşkın bin bir yüzünü görmek istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız
Puan vermedi
Kitabımız 3 hikayeden oluşan bu öykü kitabı. Sade ve yalın bir dilde anlatılmış bir kitap Aşkın duygularını hissetmemek elde değil, hem sürekleyici hemde duyguları hissettiren bir eserdi. Anton Çehov’un eserlerini çok seviyorum, okuduğum tüm eserlerini hep beğendim. Bu tür öykü kısa kitapları seviyorsanız kesinlikle bakmalısınız.

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.