Bir kitap okudum hayatim degisti cümlesini insana küçük yaşta bile söyletebilen, hayata bakisi etkileyen, sonrasinda okunan her kitapta sağlam karakterli bir kahraman arayisina girilmesine sebep olan, kütüphanede çok özel bir yer ayrılması farz Victor Hugo şaheseri.
ilk kez liseye giderken, ikinci kez yaklaşık 10 yıl önce okuduğum ve üçüncü seferi iki ciltlik en geniş çevirisinden yeni tamamladığım bana göre dünya klasiklerinin bir numaralı eseri. her okuduğumda ayrı bir hayranlık duyuyorum Victor Hugo 'ya.
Victor Hugo 'nun üzerinde 17 yıl çalıştığı bu eserindeki en uzun cümle; 3 sayfa uzunluğundaki 823 kelimeden oluşur, ki bu aynı zamanda dünyanın en uzun cümlesidir.
her açıdan mükemmeldir. romanda 1789 devrimi ve napolyon döneminden sonra 1820-30 'lu yılların yozlaşmış fransa'sı ve ardından gelen 1830 temmuz devrimi, cumhuriyetçilerin nasıl kurşuna dizildiği, insanların kötülüğü, fakirlik, her şeyin parayla ölçülmesi, güç sahiplerinin asla yargılanamaması, bir ekmek çalmanın 19 yıl kürek cezası olması, kadınların toplumda nasıl kötü yola düşmek zorunda kaldığı, neden iyilik , neden kötülük ve daha bir çok şey harika şekilde yansıtılmış.. tüm bunların yanında roman karakterleri de ayrı bir derinliktedir.. her davranışın belli bir nedeni vardır. başmüfettiş javert kötü ama onurlu olan roman tarihinde az rastlanılacak derecede etkileyici bir karakterdir. kitaptaki intihar sahnesi ise suç ve ceza'daki svidrigaylov'un intiharı kadar derinlik ve asilliktedir. mutlaka okuyun derim.
les mısérables / sefiller – önemli unsurlar
yazıldığı yer ve zaman: 1845–1862; paris ve channel adaları
yayımlanma tarihi: 1862
yayımcı: pagnerre (paris)
anlatıcı: anonim
bakış açısı: hikaye, sık sık bizimle konuşan bilge bir anlatıcı tarafından anlatılıyor. anlatıcı hem karakterlerin ne düşündüğünü sürekli biliyor hem de dönemin politikası hakkında detaylı bilgiye ve ince görüşlere sahip.
üslup: üslup, çoğunlukla anlatıcının karakterlerle yaptığı empatiyi yansıtıyor. dönemin siyaseti ve toplumuna gelindiğinde hugo kişisel görüşlerini yansıtıyor.
zaman ve mekan: 1789–1832 yılları arası fransa ve çoğunlukla; arras, digne, montreuil-sur-mer, montfermeil, paris, ve toulon
ana karakter: jean valjean
ana çatışma: jean valjean kendini bir hırsızdan dürüst bir adama dönüştürmekte zorlanır. polis memuru javert’ten yıllar boyu kaçarak evlatlık kızı cosette’i büyütmeye çalışır.
serim: jean valjean’ın champmathieu davasında gerçek kimliğini açıklaması, jean valjean’ın cosette’i thénardier’lerden kurtarması, marius’un luxembourg bahçelerinde cosette’i ilk görüşü
düğüm: marius, valjean, and javert’in barikatlardaki dramatik etkileşimleri
çözüm: marius ile cosette’in evliliği, javert’in intiharı
önseme: monsieur madeleine’in aslında jean valjean olduğunun iması