Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 22 Mart 2025 11:52 Kitap oldukça ufuk açıcı ve eğitim konusunda bilinenleri ters yüz etme etkisine sahip.
Kitapta bütün zekaların eşit olduğuna yönelik bir iddia var. Bu eşitlik sayesinde öğretmenin etkisi sorgulanıyor. Öğrenimin katmanlara ayrılmış durumda olduğu, bu katmanlarda öğrenci, öğrencinin çalıştığı kitap ve o kitabı açıklayan öğretmen bulunmakta. Aslında kitapta yer alan bilgi ya da kılavuzluk eden başka bilgi varken bir de onu "açıklayanı"anlamamız gerektiğini ve bunun da aptallaştırdığını öne sürüyor. Yani bir zekanın başka bir zeka ya bağlı olduğu düşünülüyor. Eşitlik yöntemi sayesinde kendi arzularımızla veya bulunduğumuz durumun gereklilikleri ile açıklayan bir hoca olmadan kendi başımıza öğrenebiliriz. Burada öğretmen öğrenci ilişkisindeki farkın bilinip korunmasına, iradenin diğer iradeye itaati varken; zekanın diğer zekaya itaatinin olmadığı duruma özgürleşme deniyor. Yani öğrencideki öğrenme isteğini desteklemek ve koşulları düzenleme işi öğretmendedir. Ancak sadece bilgi aktarmak, var olan bilgiyi iyi açıklamak sanki öğrencinin zekasından kendininkini üstün görmek gibi görülür. Bir insanı özgürleştirmek isteyen kişi ona bir bilgin gibi değil herhangi bir insan gibi soru sorar, yani öğretmek için değil öğrenmek için bunu yapar. Böyle bir şeyi de ancak öğrenciden fazla bilmeyen cahil hoca yapabilir fikri vardır. Hatta Jacotot'a göre çocuğunun öğreneceği şeyler hakkında hiçbir fikri olmayan bir anne veya baba da bunları çocuğuna öğretebilir fikri hakimdir.
Günümüzde ise çoğunlukta bunun tam tersi bir eğitim sistemi ile karşı karşıyayız kullanılan eski yöntem özgürleşmeyi içeriyor gibi görünmüyor. Jacotot ilerlemenin temsil edilmesini ve kurumsallaşmasını eşitliğin serüveninden vazgeçiş olarak özgürleşmeye ters düşen bir durum olarak görmüştür . Özgürleştirici eşitliğin her türlü pedagojik ve ilerlemeci tercümesini reddetmiştir.
Her öğretmen ve ebeveyn, belki sistem içerisinde bunu değiştiremese de kendi hakimiyet alanında zihinsel eşitlik fikrinden feyz alıp bunu uygulayabilir ve üstüne düşünebilir.