Selam ve muhabbetle değerli okurlar,
Bazı kitaplar insanın ruhuna işler, bazıları zihni aydınlatır, bazıları da kalbin en derin yerlerine dokunarak okuyanın içine bir nur serpiverir. Hamza Yusuf’un Kalbin Simyası tam da böyle bir eser… Her kelimesi gönül iklimimize rahmet gibi iniyor, farkında olmadan kaybettiğimiz incelikleri yeniden hatırlatıyor.
Kalbin neyle beslendiği, onun neye meylettiği insanın bütün hayatını şekillendiriyor. Kitap boyunca sık sık kendime şu soruyu sordum: “Kalbimi neyle dolduruyorum?” Yazarın şu sözü içimde yankılandı: “Kalp, içine ne konulursa onun rengine bürünür.” Biz neyle hemhâl oluyor, hangi sözleri taşıyor, hangi gözlerle dünyaya bakıyoruz? Kitap, bu soruları sormaya ve cevapları kalbin derinliklerinde aramaya yönlendiriyor.
Hamza Yusuf, kadim bilgeliği ve tasavvufi öğretileri, modern çağın kaybolmuş ruhlarına bir ilaç gibi sunuyor. Günümüz insanının en büyük hastalığının, kalbin ihmali olduğunu hatırlatıyor. Gözlerimizi dünyaya açarken, kalbimizi de hakikate açabiliyor muyuz? Zira bir hadis-i şerifte buyurulduğu gibi: “Dikkat edin! Vücutta bir et parçası vardır ki, o iyi olursa bütün vücut iyi olur; o bozulursa bütün vücut bozulur. İşte o, kalptir.”
Kitabın sayfaları arasında ilerledikçe, sanki içimizdeki paslı aynalar temizleniyor, kalbimize ferahlık veren bir esinti doluyor. Yazar, modern dünyanın getirdiği iç sıkıntılarına, kalbin kararmasına karşı en güzel ilacı sunuyor: “İnsan, kendi kalbinin doktoru olmalı ve onu her an muhasebe etmeli.” O yüzden bu kitap yalnızca okunacak bir eser değil, gönül rafına yerleştirilip ara ara dönüp bakılacak, kendimize ayna edeceğimiz bir dost gibi.
Ve şunu diyerek bitirmek istiyorum: Rabbim hepimizin kalbini arındırsın, katılaşmış gönüllerimizi yumuşatsın, nefsimizin oyunlarından muhafaza etsin. “Allah’ım! Bana günahlarımdan arınmış bir kalp ve sarsılmaz bir iman nasip et. Kalbimi Sen’in zikrinle huzur bulanlardan eyle.”
Bu kitap, bir kez okunup rafa kaldırılacak bir eser değil. O, insanın iç yolculuğuna eşlik eden, her dönemde yeni bir anlam kazanan bir hazine. Zira insan, her okuduğunda kalbinin başka bir köşesinde yankılanan hakikatleri fark eder. Belki bir cümlesi bir sabah vakti içimizi ısıtır, belki bir nasihati en zor anımızda yol gösterir. İşte bu yüzden, bu kitap sadece bir metin değil, bir dosttur; sükûneti öğreten, kalbin ağırlıklarını hafifleten bir yoldaştır.
Bu kitabı okurken kalbinizin derinliklerine inmenizi, her bir sayfasında bir parça huzur bulmanızı ve okudukça ruhunuzun arınmasını diliyorum. Umarım ki, her okuduğunuz cümlede kendinize yeni bir ışık keşfeder, hayatınıza anlam katacak yeni bir yol açarsınız. Rabbim hepimize doğru yolda sabırla ilerlemeyi nasip etsin, kalbimize huzur ve imanla dolu bir hayat versin. Kitapların en güzel olanı, içindeki hakikati kalbinize ulaştıranıdır. Hayırlı okumalar diliyorum, gönlünüzde her daim sevgi ve merhametle dolu bir dünya olsun.
❥ Kitapla, sevgiyle ve umutla kalın... ❀