Keyifsiz bir okuma
2025 30. kitabı
Okunma: 29 Mart 2025 03:31
Gölge ve Kemik Leigh Bardugo'nun çıkış romanı, ben de okumaya ilk kitabıyla başlamak istedim. Pek çok okurun yazarın asıl çıkışını Kargalar Meclisi 'ye yaptığını düşündüğünü bildiğim için beklentilerim zaten yüksek değildi, yani hayal kırıklığına uğramadım ama beğenmedim de. Çok detaya girmeden kısaca kitabın konusunu açıklayayım; Kahramanımız Alina Starkov bir haritacının çıraklığını yapan bir yetim. En yakın arkadaşı ve aynı zamanda platonik aşığı olduğu Malayan'den başka kimsesi yok. Bir gün tehlikeli bir bölge olan Karanlıklar Diyarı'ndan geçerken uğradıkları saldırıda Mal'in (mal anlamında değil gerçekten) hayatını kurtarmak isterken bir anda bir güç patlaması yaşar ve Alina'nın yüzyıllardır beklenen kişi, Güneşin Elçisi olduğu anlaşılır. Karanlıklar Efendisi de Alina'yı arkadaşından koparıp eğitmek için yanına alır ve hikayemiz başlar. Kitapla ilgili sevdiğim sadece 2 şey var. Birincisi arada kendini belli eden potansiyeli (çok hafif), ikincisi de hızlı okunması. Beğenmediğim kısımlara gelirsek öncelikle dünya inşaası. Çok yüzeysel, sınırları belli değil, içine çeken bir atmosferi yok. Pek çok bölgenin adı geçmesine rağmen bir kez bile haritayı açıp bakma zahmetinde bulunmadım. Basit olmasına rağmen akılda kalıcı da değil. Üstelik bütün isimlerin Rusça olması çok göze batıyor. Yazar Rus/Slav kültüründen esinlenmek istemiş belli ki ama pek başarılı olamamış bana göre. Sevmedim bu evreni yani. Karakterler çok sığ. Ben çoğu kişinin aksine Alina'dan nefret etmedim çünkü nefret edebileceğim bir yönünü bulamadım. Karakterin karakteri yok :/ sürekli çirkinim de çirkinim diye sızlanmak dışında bir şey yapmadı ve bu öyle bir sızlanmak ki biri ona temiz kıyafet verip güzel olduğunu söylediğinde gözleri doluyor. Yani... Alina, ben de dünyalar güzeli değilim inan bana, benim de cildim pürüzsüz değil ama biri bana iltifat ettiğinde de ağlamıyorum. ( Burada karakterin cildi pürüzsüz değil ve büyüyle pürüzsüz yaptıklarında gözleri doluyordu, o yüzden dedim. Lütfen benim de sizlandigimi düşünmeyin ahHajax.:)) Söylediklerim Malayan ve diğer karakterler için de geçerli. İlgi çekici bir yönleri yoktu bana göre. Belki biraz Karanlıklar Efendisi ama onun da anlatımı tekdüze. (Ya ya belki sadece Alina'nın yetersiz bakış açısından okuduğumuz içindir. ) Anlatım tarzı çok basitti. Betimleme diye bir şey yok kitapta zaten. Yazarın acemiliği çok hissediliyor ama en azından basit olduğu için hızlıca geçebiliyorsunuz. Bütün bunlara yazarın ilk kitabı olduğu gerekçesiyle katlanıp 5 ya da 6 puan verebilirdim ama keyif almadığım bir kitaba neden bunu yapayım ki? Serinin kalan kitaplarını da hızlıca okur aradan çıkarırım ve bir daha hiç hatırlamam büyük ihtimalle. Herkese keyifli okumalar dilerim:)
Gölge ve KemikLeigh Bardugo · Martı Yayınları · 20137,5bin okunma
3.560 Gösterim
Kargalar Meclisi ve Sahte Krallığı okudum ancak Darkling için İngilizce olarak başlasam mı diye düşünmüyor değilim, sence başlamalı mıyım Sümeyye🥺🥺
@artificial_human rica ederim 😽😽 sana da iyi akşamlar 🩷💚
Gölge ve kemiği unut gitsin. Kargalar meclisini okuduğunda yazarın yazim diline bayilacagina eminim. Gölge ve kemiğin 3 kitabını da beğenmemiştim ben de. Ama bardugo en sevdiğim yazarlardandin. Km ile alakalı tamamen (;
@elifsudevur hemen bayramdan sonra bunun 2.sine başlıyorum 🫡
Aynen hislerimi yazmışsın ya o kadar yavandı ki bu seri kitapları okurken kendimi bile sorguladım ben neden bişey hissedemiyorum diye, bi kaç sahne dışında seriyi hafızamın derinliklerine attım ve kesinlikle hatırlamıyorum hafızamda yer etmeyi başaran kimse yok dmdksnslns Okunmayacak kadar kötü bir seri değil ama insanı etkileyen iz bırakan bir tarafı da yok malesef 🙄
Ben de seriyi hemen aradan çıkarsam iyi olur çünkü sen söyleyince fark ettim cidden unutmaya başlıyorum 😭
Alina gerçekten çok kişiliksiz bir karakterdi ama yan karakterleri(Nikolai, Tolya, Tamar vs) sevmiştim
dragonreader ben de bir an korktum acaba o kadar mı boşvererek okudum diye shhshshd
ben birazçıkta olsa beğenmiştim (: ama baş rolde ki kızı hiç sevmemiştim yaa
Ben de kitabı beğenmeyip kızı sevdim daha doğrusu nefret etmedim dbxbbx