2025 12. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2025 21:16
Rus edebiyatı öncülerinden olup 3 rubleye bir votka alan yırtık pantolon fakir bir karakter yazmayan tek yazar diyebilirim kendisine Çünkü kendisiyle birlikte olan çoğu Rus yazarının bu metafor mu desem karakter kurgusu mu desem hep bu örnek üzerinden giderler ama Tolstoy bunların içinde kendini farklı bir noktaya koymuş ve genellikle din üzerinden ilerleyerek birçok eder yazmış. Ben kendisinden daha önce 1 ya da 2 kitap okudum ve bunlarda aynı dini içerikliydi. Fakat bu kitabında din kavramı biraz daha farklı. Bu bir kendi kendine birçok kişinin yapamayacağı bir itiraflar eseri. Yazar ilk başta ateist olarak inançsız hayatın tüm zevklerini tadan ve bunlardan da bıkmış evine ailesine zulmeden biri olduğunu anlatıyor. Daha sonra hayat-ölüm, yaratılış-hiçlik neden yaratıldık neden yaşıyoruz gibi sorular içerisinde debelenip duruyor. Bu arada da bulunduğu topluluğa göre Hristiyanlık inancını da sorguluyor hatta Tanrı kavramını da. Bu gelgitler arasında en son gerçek yaratıcıya yaklaşmayı O'nu bulmayı hedefliyor. Kitap kısa 100 sayfa da olsa kavram karmaşaları arasında sorgulama ve düşünme derken 1000 sayfalık kitap okumuş gibi oluyorsunuz. Tabi müslüman olarak da biraz sıkıcı geliyor ister istemez çünkü bazı sorgulama ve kavramak çabaları daha ilk olarak ele aldığı örnekler klasik başlangıç ateist cümleleri gibi. Bu yüzden beni pek sarmadı diyebilirim. Ama ara ara hak verdiğim mantıklı bulduğum yerleri de oldu. Mesela dinin köktendincilik olarak yaşanması değil sorgulayarak kavramak tefekkür edilmesi daha gerçekçi ve doğru bir inanç yaşamayı sağlar. Bu hayatımızın her noktasında da böyle olmalı. Rivayete göre Tolstoy bu eseri yazdıktan sonra müslüman olmuş ama tabi rivayet olduğu aşikar bu kitapla da bakınca tabi en doğrusunu Allah c.c bilir. Felsefi tarzda kitap okumayı sevenler tercih edebilir ama ben bir daha okur muyum bilmiyorum diğer Tolstoy eserlerine de bakarız inşallah Kitapla kalın sevgiyle kalın efenim. İtiraflarım Lev Tolstoy
İtiraflarımLev Tolstoy · Sentez Yayıncılık · 200329,3bin okunma