Gülün Adı, 1327 yılında İtalya'da bir manastırda gerçekleşen seri cinayetler hakkında soruşturmaları anlatan bir Umberto Eco romanıdır.
İtalya'nın kuzeyinde bulunan manastırda rahiplerden biri olan Adelmo, manastırın kulelerinden birinden düşerek hayatını kaybeder. Başrahip bunu bir intihar olmadığını düşündüğü için, Baskerwille'li William'ı yaşanan bu cinayeti çözmesi için manastıra çağırır. Genç yardımcısı Adso ile manastıra gelen William, Adelmo'nun cinayetini araştırılarken bir cinayet daha işlenir ve bu cinayetler pek duracak gibi değildir. Burası büyük bir manastırdır ve şüphelenecek ve her an kurban olabilecek çok insan vardır.
Kitabı okuma süreci benim için biraz zorlu geçti. Katolik Kilisesi ve Fransisken Tarikatı hakkında çok detaylı bir bilgiye sahip değildim. Açıkçası ön okuma yapmam gerektiğini sonradan fark ettim. Hristiyanlıkla ilgili bir çok tarikattan ve görüşten bahsediliyor ve okurken bazı yerleri kaçırdığımı düşünüyorum. Bu yüzden çoğu zaman okurken sıkıldım. Ama işlenen cinayetlerde katilin cinayet işleme güdüsü benim için çok vurucuydu. Bunu beklemiyordum.
Tarihi roman sevenlerin bayılarak okuyacağı bir kitap diye düşünüyorum.