2025 21. kitabı
Ecinniler'de karakterlerin çoğunu nihilizm karanlığında yolunu kaybetmiş; toplumdan uzaklaşmış ve toplum için zararlı, hastalıklı kişiler oluşturur. Nitekim Dostoyevski de Ecinniler'de; nihilizm, ateizm ve sosyalizm gibi görüş ya da ideolojilere yaslanıp ait olduğu topluma yabancılaşmış karakterlerin kurduğu örgütlerin Rusya ve Rus toplumu üzerindeki yıkıcı etkilerini işlemiştir. Dostoyevski'nin birçok eserinde gördüğümüz gibi Ecinniler'de de dönemin Rus toplumunun temel sorunları irdelenmekle beraber; din, Tanrı, ahlâk, özgür irade gibi kavramlar tartışılmış ve sorgulanmıştır. Ayrıca Dostoyevski eseri Sergey Neçayev adında bir devrimcinin işlediği cinayetten yani gerçek bir olaydan esinlenerek yazmıştır. Diğer incelemelerimde de söylediğim gibi: "Dostoyevski kadar insan ruhunun uçurumlarında bu denli gezinen başka bir yazar yoktur." Dostoyevski, karakterlerinin ruh hâllerini adeta bir psikolog gibi okuyucuya yansıtır. Öyle ki Ecinniler'de de karakterlerin duygu yoğunluğunu sonuna kadar okuyucuya hissettirir ve okuyucuyu romanın içine çekerek sanki olayları kendisi yaşıyormuş gibi bir deneyim yaşatır. İncelemeyi daha fazla uzatmadan keyifli okumalar diliyorum.
İnceleme
EcinnilerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20197,3bin okunma