2025 7. kitabı
Ben Bir Ağacım da Pamuk ,farklı kitaplarında ( #271862083 ) yer alan toplam 13 öyküsünde, toplumun, genellikle sosyo ekonimik açısından birbirine yakın katmanındaki insanların farklı farklı hallerini özenle anlatır. İlk hikâyeler deki zaman ,mekan ve olayların tarihi olması sürekli ben eski zamanlara ait bir hikaye okuyorum düşüncesinden ayrılmadan modern hikaye atmosferine dahil olması ve bütün bunlara dalmışken anlatıcının dönüp okur ile konuşması . Okuru sürekli uyanık tutar. Eleştirel dilini bir fon müzik gibi kesintisiz ve usul usul sürdürür; Büyük aileler de yok olan küçük aileler ve çocuklar, eğitim sisteminde hiç var olmamış eğitim ,zengin-fakir ilişkileri ve dönemin türban tartışmasi. Yazar bu tartışmaya da kendi üslubu ve kendi fikirleri ile dahil olmuştur. Ve kitabın son hikayelerini devirirken kendimizi yazarın dünyasında ,sevgili İstanbul' unda buluyoruz . Bir yazar bir şehri bu kadar naif ve edebi anlatırsa muhtemelen sehir onun sevgilisidir. Kocaman kalabalığın derin yalnızlığından kozmopolit yapısı ve daha bir çok ayrıntısı ile İstanbul Orhan Pamuğun sevgilisi.
Dünya Edebiyatı
Ben Bir AğacımOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20191,839 okunma