Önden not: bu kitabı okumaya karar verdiyseniz bir mitoloji okuru olduğunuzu varsayıyorum ve deneyiminizin cok daha keyifli olması için önce sırasıyla Kral OidipusOidipus Kolonos’ta ve Antigone kitaplarini okumanizi şiddetle öneriyorum. Simdi Iokasetenin çocuklarına gecelim.
Bu benim mitolijiden okudugum ilk retelling. Bugüne kadar hep mitolojiyi orijinal kaynaklarindan, Yunan şairlerinden, destanlarindan okudum. Ve bu yeniden uyarlama işine bayildim! Ve en güzeli, kitap boyunca hissettiğim şey şuydu, geçmişin sabit hikayesinin; modern bir zihinle nasıl yeni katmanlar kazanabileceğini canlı canlı görmekti. Edebiyatın zamana karşı dimdik ayakta durdugunu, ama her nesilde farkli hayatlar bulduğunu yeniden hatırlattı.
Iokaste'nin Çocuklarını okurken, metindeki olayları ve karakterleri Kral Oidipus'un orijinal anlatımıyla karşılaştırmak, bana bir keşif zevki yaşattı. Böyle bir karşılaştırmalı okuma, hikayeye sadece seyirci kalmadan, sanki anlatıya katılıyormuşum gibi bir his verdi bana. Oidipus’un trajedisini önceden bilmek, kitaptaki her küçük degişimin ya da yorumu farklı bir derinlikte değerlendirmemi sağladi.
Ayrıca bu kadar keyif vermesinin nedeni de karşılaştılirmalı okumayla bir yandan hafızandaki eski bilgileri (Kral Oidipus'un klasik hikâyesi) çağıriyorsun, bir yandan da yeni karşılaştığin modern detayları işliyorsun.
Kısacası sadece okumadım, resmen yaşadım, hikayenin içine düştüm. Eski zamanların ağır trajedisinin, modern dokunuşlarla bambaşka bir maceraya dönüşmesini izlemek bana inanilmaz keyif verdi. Sürekli keyif vermesinden bahsettim ama duygusal olarak yer yer kafami duvarlara da vurduğunu söyleyebilirim.