GERMİNAL - EMILE ZOLA
2025 48. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2025 15:40
Nasıl başlayacağımı bilmiyorum çünkü bu kitap beni öyle bir yerden yakaladı ki... Şimdiye kadar okuduğum kitaplar arasında çok ayrı bir yere koyacağım bir eser oldu #k:19623. Bitirdiğimde içimde bir boşluk oluştu, ama aynı zamanda bir doluluk hissi de vardı. Gerçekten uzun zamandır bu kadar etkileyen bir kitap okumamıştım. Kitabı okurken sanki bir roman değil de yaşanmış bir hayatı izliyormuşum gibi hissettim. O madenin karanlığı, insanların çaresizliği, yoksulluk… Hepsi o kadar gerçekti ki bazı bölümlerde nefesim daraldı. Etienne karakteriyle birlikte ben de o madenlere indim, o mücadeleye ortak oldum. Karakterler öylesine iyi işlenmiş ki, kimi zaman sinirlendim, kimi zaman üzüldüm, ama hepsine karşı içimde bir bağ oluştu. Maheu ailesi özellikle çok etkiledi beni. Bir ekmeğin, bir lokmanın ne anlama geldiğini, yaşamakla hayatta kalmak arasındaki farkı iliklerime kadar hissettim. Emile Zola'nın dili başta biraz yoğun gelebilir ama bir süre sonra öyle bir içine alıyor ki sayfalar su gibi akıyor. Her sayfa dolu doluydu, tek bir cümlesi bile boşa yazılmamış. Kitap boyunca hem sistem eleştirisini hem de insana dair tüm duyguları yaşadım. Öfke, umut, çaresizlik, direniş… Kitabı bitirdiğimde uzun süre etkisinden çıkamadım. Gerçekten çok güçlü bir eser. İçindeki anlatım, olaylar, karakterler… Her şey yerli yerindeydi. Bu yıl içinde okuduğum en iyi kitap olabilir. Hatta sadece bu yılın değil, belki de son yılların en iyisi benim için. Eğer hâlâ okumadıysanız mutlaka listenize ekleyin. Bazı kitaplar sadece okunmaz, yaşanır. Germinal işte tam da öyle bir kitap.
GerminalEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914,3bin okunma