Köpek Kalbi - Mihail Bulgakov
2025 51. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2025 12:12
Rus yazar Mihail Bulgakov’un yazdığı Köpek Kalbi, Şarik ismindeki zavallı bir sokak köpeğinin sıra dışı hikayesini anlatıyor. Sokaklarda aç, perişan gezinen Şarik'in hayatı, bir profesörle tanışınca tamamen değişiyor. Profesör, Şarik'i sahipleniyor, ona bakıyor ancak aslında planı bambaşka. Profesör, köpeğin üstünde deney yapmak niyetindedir. Bir insanın hipofiz bezini köpeğe naklederek neler olacağını gözlemlemek istiyor. Nakilden sonra köpekte kısa sürede çok büyük değişimler meydana geliyor. Resmen bir insana dönüşüyor. Ancak hipofiz bezi alkolik, küfürbaz ve kaba bir insandan köpeğe nakledildiği için, Şarik arsız, kaba, kimseye saygısı olmayan boş bir insana dönüşüyor ve ismi de Şarikov oluyor. Şarikov toplum hayatına girince saygısız tavırları, küfürbazlığı ve kültürsüzlüğü haliyle göze batıyor. Profesör başta her şeyi kontrol ettiğini sanıyor ama Şarikov'un bu kötü değişiminden sonra yarattığı şeyle baş edemediğini anlıyor. Kısacası Köpek Kalbi, bir insanda ahlak, eğitim ve kültür yoksa insanlığın da olmadığını anlatıyor. Sonuç olarak Köpek Kalbi, insan olmanın sadece görünüşle alakalı olmadığını; ahlakın, eğitimin, kültürün kısaca insani değerlerin ne kadar önemli olduğunu bizlere anlatıyor. Konuları farklı olsa da Kafka'nın Dönüşüm kitabına benzettim. Kısa, akıcı ve insanı düşündürten bir kitap. Okumayanlara tavsiye ederim. Kitaba 7.8/10 puan veriyorum.
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,6bin okunma