Merhabalar kitapsevenherkes ailesi Nisan ayının 2 kitabı ile karşınızdayım. Buna sadece bir roman demek yetersiz kalır. Sessiz Çığlıkların ve içsel bir direnişin romanı.
Guatemala Sürgünü, “büyülü gerçekçilik” akımının kurucusu, Nobel ödüllü Miguel Angel Asturias’ın kaleminden çıkan en tehlikeli bir roman.
Güney Amerika ülkelerinde ne zaman bir devrim ya da darbe havası esse kitapçı vitrinlerinden ilk kaldırılan kitap; deniyor önsözünde.
Sayın Başkan", modern toplumun birey üzerinde yarattığı baskıyı, adaletsizliği ve bürokratik hantallığı çarpıcı bir şekilde ele alan bir roman.
Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattıktan sonra bile aklınızda konuşmaya devam eder Yazar, adını bilmediğimiz bir karakterin, “başkana” yazdığı mektuplar aracılığıyla; hem kişisel bir hikâyeyi hem de kolektif bir çöküşü gözler önüne seriyor. Bu kitap, bir başkaldırı manifestosu gibi değil; daha çok içten içe bir çığlık, görünmeyenlerin görünür olma çabası gibi okunmalı.
Roman boyunca anlatıcı, devlete, yöneticilere ve sistemin soğuk duvarlarına hitap ederken aslında biz okuyuculara sesleniyor. Satır aralarında; adaletsizliğe uğramış, sesi duyulmayan, dışlanmış ve yalnızlaştırılmış herkesin sesi var.
Bu yönüyle kitap, sadece politik bir eleştiri sunmakla kalmıyor; aynı zamanda insanın iç dünyasını, çaresizliğini ve direnme çabasını da son derece başarılı bir şekilde yansıtıyor.
Yazarın dili yalın ama vurucu. Abartıya kaçmadan, olayları dramatize etmeden ama etkileyiciliğinden hiçbir şey kaybetmeden anlatıyor. Bu da karakterin yaşadığı deneyimlerin ve hislerin okuyucuda güçlü bir yankı bulmasını sağlıyor.
Mektuplar ilerledikçe, sistemin ne kadar çürük olduğunu, bireyin nasıl yalnız bırakıldığını ve bu yalnızlığın insan ruhunda nasıl yaralar açtığını daha net görüyoruz.
Aynı zamanda metnin bir diğer güçlü yönü de, mizah ve ironiyle örülmüş olması. Zaman zaman trajik olayların içinde bile yazar, ince dokunuşlarla bir tebessüm bırakmayı başarıyor.
Bu da eseri sadece karamsar bir sistem eleştirisi olmaktan çıkarıp, çok katmanlı bir yapı haline getiriyor.
Kitabı bitirdiğinizde yalnızca karakterin hikâyesiyle değil, kendi yaşadıklarınızla da yüzleşiyorsunuz. Çünkü bu kitap, bireysel bir hikâyenin çok ötesinde: Bu kitap bizden biri, belki de hepimiz.
“Sesimi duyan var mı?” diye soranlara, sistemin dışında bırakılmışlara, görmezden gelinenlere ithaf edilmiş bir roman bu.
Kesinlikle herkesin okuması gereken, düşündüren ve iz bırakan bir eser.
#SelamSayınBaşkan #KitapÖnerisi #Kitapİncelemesi #ModernEdebiyat #SistemEleştirisi #OkudumBitti #KitapAşkı
---