·667 syf.····Okunma: 02 Ocak 2024 00:00 Bu kitap tek başına bana hem tüm seriden hem Aelin'den nefret ettirdi. Ve bu nefret keyfi değil; tamamen kötü karakter geçişi yüzünden. Celaena'dan Aelin'e geçiş o kadar keskin, o kadar hazırlıksız, o kadar ikna edici olmaktan çok uzak ki... berbat!!! Ve asıl sorun şu ki eğer Aelin baştan beri böyle yazılsaydı severdim. Ama aynı değil işte kendinize gelin ikisi aynı kişi değil!!! İlk kitaplarda kimliğini bilmesine rağmen saklanan, korkan, hayatta kalmaya çalışan o karakter gitti yerine sanki "Ben asla korkmadım, siz neden harekete geçmediniz?" diyen biri geldi akılsızca. Hayır canım hayır. Yıllarca saklanan sendin. İnsanlar gözlerinin önünde ölürken kaçan sendin. Şimdi çıkıp başkalarını pasif olmakla, hatta hainlikle suçlayamazsın!!!! Okuduğum en b0ktan karakter geçişiydi. Olgunluk falan değil bu, güçlenme de değil. ZORLAMA!! Ve ne yazık ki sorun sadece Aelin de değil. Rowan, Aedion, Chaol, Lysandra, Arobynn. Bu kitapta herkes o kadar kötü yazılmıştı ki... Ateşin Varisi'nde Rowan'ı sevmiştim. Ama bu kitapta ne oldu bu adama anlamadım ben. Resmen kişiliğini yok oldu ya! Adam bir sorgulasana!?? Aman kraliçem sen ne dersen o modundan çık lütfen. Ve bu sadece Rowan'a özgü değil. Serideki neredeyse tüm karakterler, bu kitapla birlikte Aelin'in etrafında dönen uydulara dönüştüler bu ne ya??!!! Aelin'i parlatmak uğruna diğer karakterler harcanıyor resmen! Manon bu evrenin en iyi karakterlerinden biri ama sırf Aelin ön planda kalsın diye Manon'un hikâyesi sürekli bastırılıyor. (hâlâ parlıyor çünkü karakteri güçlü, ama yazar ona hak ettiği alanı asla vermiyor)
Bir de şu var: bu kitapta neredeyse tüm erkek karakterlerin Aelin'e çekilmesi?? Aman yarabbim!! Bu artık tesadüf falan değil bilinçli bir yazım tercihi. Aelin merkez, Aelin ikon, Aelin tam bir hayranlık nesnesi :) erkek bir karakterin Aelin'e aşık olmaması neredeyse imkansız. Düşman mı? Aşık. Müttefik mi? Aşık. Yan karakter mi? Aşık. Yoldan geçen sinek mi? Muhtemelen o da aşık. Bu artık dramatik ya da etkileyici falan değil. Sadece komik ve yorucu. ilişkiler yüzeysel, entrikalar ucuz, ters köşe diye sunulan şeyler bayat. Neden? Çünkü Aelin ön planda olmalı. "Hayır öyle olmayacak… şaka şaka oldu, ben gizlice hallettim." Bu anlatım bir kez yaparsın çalışır, iki kez yaparsın çalışır ama sürekli olunca okuru ciddiye almamak olur bu. Yazar sırf Aelin'i merkeze koyma takıntısı yüzünden kendi ayağına sıkıyor resmen.
Bir de şey, şu Arobynn mevzusu var. Herkesin ağız birliği etmişçesine ne kadar da iyi yazılmış bir kötü karakter diye bahsettiği Arobynn. Gerçekten soruyorum: nereden vardınız bu sonuca? Evet Arobynn kötü, zorba, istismarcı bok herifin teki ama bunların hiçbiri onu iyi yazılmış yapmıyor. Çünkü karakterin bütün motivasyonunun dönüp dolaşıp bağlandığı yer Aelin'e duyduğu sapıkça, hastalıklı aşk. Cidden bu mu yani? Bu adamın ideolojisi, büyük bir amacı, dünyaya, güce, düzene dair derin bir bakışı falan yok. Her şey "Aelin benim olmalıydı. Aelin beni reddetti. Aelin bana ait olmalıydı."
...
BU.
Bu kadar.
Arobynn Aelin olmadan hiçbir şey. Varoluş sebebi bile ona bağlı. Sadece Aelin'i daha da merkezde göstermek için kullanılan bir araç o kadar. Yani iyi yazılmış bir kötü karakter falan değil:D
Bu inceleme yazısını Gölgeler Kraliçesi ve Fırtınalar İmparatorluğu için ortak yazdım. Aslında inceleme olmaktan çok bir hayal kırıklığı yazısı, evet, farkındayım . Ama kesinlikle geçerli:) Çünkü bu seri en sevdiğim seri olabilirdi ama karakterler, özellikle de Aelin olgunlaşmak yerine yüceltilmeyi seçtiği için bu potansiyel harcandı maalesef.
AyrıcaNot: Kitaba 1 puan vermiş olmam tamamen kötü olduğu anlamına gelmiyor. Karakter geçişleri bu kadar zorlama olmasaydı 3 ya da 4 puan verebilirdim. Hatta Manon-Aelin etkileşimleri için gönül rahatlığıyla 5 puan bile verirdim. İlk karşılaşma sahnelerini ayakta okumuştum çok güzeldi:))