Ya Filozofsundur ya Teolog, ortası yok!
2025 19. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2025 19:57
Blaise Pascal'ın "Düşünceler" kitabı, aslında Pascal'ın ölümünden sonra bulunan ve yayımlanmak üzere hazırlandığı ancak tamamlayamadığı notlarından ve fragmanlarından oluşan bir eserdir. Bu nedenle tam anlamıyla bitmiş bir kitap formunda değil, daha çok dağınık düşüncelerin bir derlemesidir. Kitabın temel amacı doğrultusunda Pascal, insanın içinde bulunduğu boşluk, huzursuzluk ve anlam arayışının ancak Hristiyanlıkta karşılığını bulabileceğini savunur. İsa Mesih'in ve Hristiyanlığın sunduğu kurtuluş yolunun insanlığın çaresizliğine tek çözüm olduğunu öne sürer. Kitap, Pascal'ın 958 tane insana, tabiata, yaradılışa ve teolojiye dair kısa kısa düşüncelerinden ibaret. Şimdi, benim kitapla ilgili ufak(!) bir eleştirim olacak! Kitapta yer alan ilk 500 düşünce Pascal'ın hem felsefik hem de doğa ile insanı ele aldığı güzel düşüncelerinden oluşuyor iken, sonra ki 500 düşüncesi sadece Hristiyanlık dini hakkında ki düşünceleri üzerine kurulu. Yani kitabın ilk 500 düşüncesini çevirip öyle yayımlamış olsalardı kitaba puanım 9'du. Ancak ortalardan sonra, tam 250 sayfa boyunca kitap şu cümlelerden ibaret hale geliyor; "Hristiyanlık en kutsal dindir, diğer dinler safsata." "İsa kurtarıcımız, diğer peygamberler sapkın." "Kilise Tanrı'nın evi, diğer kutsal sayılan yerler insan hayalinin ürünü." "Hz. Muhammed yalancı ve isyancı." "Tek gercek peygamber var o da İsa." "Vay Hristiyan olmayanların haline.." "Hristiyanlık en barışçıl din, diğer dinler savaş ve toprak fethetme üzerine kurulu." Yani, madem bu kadar barışçıl bir dininiz vardı o zaman neden yüzyıllardır hem Avrupa'da hem de diğer coğrafyalarda birbirinizi yiyorsunuz? Daha kendi dininize sahip çıkamamış Katolik, Ortodoks, Protestan diye bölünüp yüzyıllar boyu birbirinizi katletmiş siniz, tarihsel gerçeklerden bahsetmek gerekirse de Haçlı Seferleri adı altında tam 9 defa Kudüs ve çevresini Müslümanlardan geri almak için seferlere çıkmış, bu seferlerde yüz binlerce insan daha Kudüs'e varamadan yollarda can vermişti ve bu haçlı seferlerini başlatanlar Katolik ve Ortodoks kilise babalarıydı ve bu yolda ölenleri Tanrı'nın cennetle müjdelediği yalanıyla kandırarak ikna etmişlerdi. Daha da korkuncu artık insanların savaşacak hali ve durumu kalmayınca "Çocuklardan oluşan" bir Haçlı seferi düzenlediler ve Papa III. Innocentius bu çocuk organizasyonlarını Haçlı seferine katılmayan daha yaşlıların değersizliğini tanrının kınamasının bir nişanesi olarak yorumlamıştı. Kutsal kitabınız İncil ise sürekli değişime uğramış, çevrilen her dilde kimin yazdığı belli olmayan kişilerce eklemeler yapılıp kiliselerde kutsal metinler diye okutmuş sunuz, daha da önemlisi Hz. Muhammed'in katılmış olduğu savaşlara dair belgeler ve tarihsel buluntular var iken Hz. İsa'nın yaşayıp yaşamadığına dair hiçbir tarihsel bulgu yok, tüm kanıtlar birkaç tablodan ve kilise babalarının yazdığı hadislerden ibaret iken kalkmış Hristiyanlık en kutsal din, vah ki diğer dinlere inananlara diyor, varlığı kanıtlanmamış bir peygamberi kurtarıcı yapıp; ismi tarih kitaplarında geçen peygamberleri sapkınlıkla suçluyor ve insanları din vesvesesi altında kutuplaştırıyorlar, bir de yayınevleri bu safsataları Türkçe'ye çevirip insanların aklını bulandırıyor. Hiçbir dini inancım olmasa bile kendi dinini yüceltip diğer insanların inancına saygısızlık eden bir dinin cemaati olmazdım zaten. Son olarak diyeceğim şey şudur ki Blaise Pascal matematikte ne kadar iyiyse (ilk hesap makinasını yapan kişidir kendisi, integral ve diferansiyel hesaplarını da unutmamak gerekiri) felsefe ve teolojide de o kadar çağ dışı düşüncelere sahip.
Felsefe
DüşüncelerBlaise Pascal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2017701 okunma