Hepimizde biraz Oblomovluk yok mu?
2025 11. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2025 12:43
Herkesin kendisinden bir şeyler bulacağı bir kitap. Okuması zevkli olan akıcı bir kitap. Dili, olay örgüsü gerçekten başarılı. Daha ilk sayfadan itibaren kitabın dalgalarına kapılıp bilinmez deryalara çekiliyorsunuz. Kitabı okurken her bir karakterin kişiliğine bürünüyor ve onun en mahrem sırlarına vakıf oluyorsunuz. Kitabı övmeye çalışsam muhtemelen sayfalarca yazarım o yüzden kitabın akıcı olduğunu, karakterlerin iyi anlatıldığı, olay örgüsünün çok başarılı verildiğini söyleyerek bitirmek istiyorum. Ancak Oblomovluk hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Zannımca insanların çoğunda biraz oblomovluk var. Hele ki günümüzde bunun çok fazla arttığını, çevremizdeki insanların çoğunun oblomov olduğunu ya da oblomovluk hayaliyle yanıp tutuştuğuna inanıyorum. Bu iddialı bir söylem belki ama böyle olduğunu düşünüyorum. Ancak asıl merak ettiğim şey oblomovluk nasıl oluşur? Kitabı okurken ailenin bireyi yetiştiriş tarzının etkili olduğunu gördüm. Gerçekten de kendisine hiçbir sorumluluk verilmemiş, tüm işlerinin başkaları tarafından yapılmış bir çocuğun ileride oblomov olma ihtimali çok yüksek. Ancak sadece bundan dolayı mıdır? Sanırım buna gönül rahatlığıyla evet diyemeyeceğim. Zira hayatı derinlemesine sorgulayıp hayatı anlamsız bulan ve bundan dolayı oblomov olan insanlar da mevcut. Zira Oblomov adlı karakterimizde buna benzer kırıntılar da mevcut. Kitapta dikkatimi çeken noktalardan biri karakterimizin “ne zaman yaşayacağım ben?” diye sormasıdır. Bunun anlamı insandan insan değişir. Kimi hayatın anlamının haz olduğuna inanır, kimi çalışmak olduğunu kimi de sevgi olduğuna. Peki hayatın anlamı sorusuna verilen cevaba göre mi hayatı oblomov olarak yaşarız ya da yaşamayız? Oblomovluk bilinçli bir tercih mi gerçekten? Ya da bu soruları geçelim ve Oblomov karakterimizin sorduğu soruyu soralım: Ne zaman yaşayacağım ben? Yaşamak nedir, ne yaparsak yaşamış oluruz, şu an gerçekten yaşıyor muyuz? Sorularla dolu bir bitiriş benim için. Elbette herkes farklı bir şekilde etkilenir, kafasına farklı sorular takılır ancak herkesin bu kitaptan birazcık bile olsa etkileneceğinin bir gerçek olduğuna inanıyorum.
Edebiyat & Roman
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,8bin okunma