2025 23. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 00:37
Jose Eduardo Agualusa Ailesinin ölümünden sonra, kız kardeşinin evinde yaşamaya başlayan Ludovica nadiren dışarı çıkardı. Sıkılan gençlere Portekizce öğreterek biraz para kazanır, bunun dışında okur, nakış işler, piyano çalar, televizyon izler ya da yemek pişirirdi. Ludo böylesine sakin bir yaşam sürerken kız kardeşi evlenme kararı alır tabii ki Ludo'da onlarla beraber yaşayacaktır. Angola'nın başkenti Luanda'da en lüks apartmanlardan biri olan bir eve taşınırlar Predia dos İnvejados, 'Kıskanılanlar Apartmanı'... Yaşam tekdüze seyrinden yavaş yavaş çıkmaya başlar Angola halkı 500 yıllık Portekiz işgaline, sömürüye, kapitalizme bir dur demek için direnişe başlar. Devrim sokaklarda sesini iyiden iyiye hissettirir. Kolonya güçler, devrimciler ve milliyetçi tayfada yer alıp Amerikan hegomanyasını savunanlar arasında büyük çatışmalar yaşanır ülke derin bir iç savaşa sürüklenir. Bu kargaşa Ludo'nın kız kardeşi ve mühendis eşine de bulaşır, ikili fidye için kaçırılır bir daha haber alınamaz onlardan. Ludo bu savaşın ortasında albino olması sebebiyle bembeyaz olan kurt köpeği Fantasma ile tek başına yaşamaya başlar. Kapısının önüne bir duvar örer önce evini binadan ayırır, sonra da kendini ve benliğini tüm dünyadan.. Evin odalarından, kitaplarından, duvarlarından ve duvarlara kömürle yazdığı anılarından ibaret bir hayat yaşamaya başlar. Evden çıkmadığı için evde kalan erzakla yaşamaya çalışır, saksılara ekin eker sebze yetiştirir, balkona konan güvercinleri avlayıp beslenir, yan komşularından tavuk çalar erzak çalar ve bir şekilde hayata tutunur. Koca bir 30 sene bu sürüncemede geçer o artık dünyada yer kaplamamakta unutulmaktadır. Ta ki küçük bir çocuk yan tarafa kurulan iskeleden Ludo'nun evine geçip onu ve hayatını keşfedene kadar.. Unutmanın Genel Teorisi Angola'nın bağımsızlığını kazanma sürecinde yaşadığı toplumsal, siyasal çalkantıları, bireylerin uğradığı baskıyı, sansürü, işkenceleri, devletin, polisin emperyalistlerin ve devrimcilerin mücadelesi içinde var olmaya çalışan küçük insanların tüm hissiyatını anlatan derinlikli ve çok katmanlı bir kitap. Agualusa kitabın merkezine oturttuğu baş karakter Ludo ile birlikte dışardaki yaşamı, toplumsal çözülmeyi, şiddeti ve devinimleri usul usul işliyor. Ludo'nun tanık olduğu olayları yine Ludo'nun penceresinden işlerken bunu kahramanın 30 sene yaşadığı evin duvarların kömürle yazdığını ima ettiği anekdotlarla yapıyor. Öyle ki Ludo şöyle diyor :''Bütün evi muazzam bir kitaba dönüştürdüğümü fark ettim. Kütüphane yandıktan sonra, ben öldükten sonra artakalanlar benim sesim olacak. Bu ev bütün duvarlar benim sesim.'' Unutmanın Genel Teorisi bağımsızlık savaşı veren bir Afrika ülkesinin devrim düşleyenlerin bir güvercin uçuşunun haykırdığı özgürlüğün, barışın, kadının hayal gücünün sesini taşıyan sıra dışı bir kitap. Unutmanın Genel Teorisi
Unutmanın Genel TeorisiJose Eduardo Agualusa · Timaş Yayınları · 20181,490 okunma