2025 14. kitabı
Görmek Adı bilinmeyen bir ülke düşünün. Seçim günü bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, görevliler oy kullanacak vatandaşları bekliyordur. Ama gelgörelim saatler geçiyor, oy kullanmak için ne gelen ne giden oluyordur. Halbu ya.. Sonra ansızın sanki hep birlikte sözleşmiş gibi hepsi tek tek gelmeye başlar, uzun kuyruk oluşturur, oylarını kullanırlar. Sonunda ise şaşkınlık oy sayımına gelindiğinde yaşanır. Oyların %83'ünü boş çıkar. "Böyle bir şey nasıl olur, kabul edilemez." deyip, seçimler tekrar yenilenir. Ama sonuç nafile.. Kullanılan oylar içerisinde boş oy çoğunluğu aynı şekilde yine çok fazladır. Bakanlık olayın peşine düşer. Halk neden böyle  yapıyor? Öğrenmek lazım diyerek.. Ajanlar tutmaktan tutun, yalan makinelerine kadar hatta başkenti taşımaya kadar işi vardırırlar vardırmasına ama boş oy salgının sebebini bir türlü çözemezler. Bakanlık paniktedir. Boş oy salgınını üzerine yıkacak, bir suçlunun arayışı içerisine girerler. Öte yandan bakanlığa bir gün bir mektup gelir. Mektup, birinci kitapta körlük salgınında ilk kör olan adam, tarafından geliyordur, mektubunda ise o, salgında tek kör olmayan doktorun karısını, boş oy salgını için suçluyordur. Ardından bu mektup bakanlık yetkililerini hemen harekete geçirir. İlk iş, kendilerini mektubu yazan kişinin kapısını çalmakla bulurlar. Sonrada orada, bir fotoğraf karesine ulaşırlar. Bu fotoğraf karesi de neyin nesi? Fotoğrafta 7 kişi vardır. Bu kişiler: doktor ve karısı ortada, güneş gözlüklü genç kız ile tek gözü bantlı ihtiyar solda, mektubu yazan adam ile karısı sağda, küçük çocuk ve köpek ise önlerinde durmaktadır. Peki, kim bu kişiler? Beyaz oy salgını ile ne ilgileri var? Bunun üzerine bakanlık; komiser, polis memuru ve müfettiş olmak üzere üç kişiyi görevlendirir. Acaba bu üç kişi, beyaz oy salgınının sırrını çözebilecekler midir? Kim bilir? ### Siyasi içerikli kitapları okumaktan oldum olası hoşlanmıyorum. O yüzden okurken zorlandım açıkçası.. Hele ki yazarın sanki virgül ve noktadan başka, hiçbir noktalama işareti kullanmayı bilmiyormuş gibi cümleleri; sadece aralarına, virgül ve nokta koyarak ard ardına sıralaması okurken, beni yordu. İçimden yazara, bak: ünlem, soru işareti, konuşma çizgisi gibi noktalama işaretlerimiz de var, onları da kullabilirsin, demek gelmişti.  Neyse dedim devam ettim okumaya.. Bir, dikkatimi çeken de yazarın kitabındaki karakterlerin isimlerini hiç bilmediğimiz oldu. Kişileri hep cins isimlerle nitelemiş. Karakterlerine hiç özel isim vermemiş. Sonra anladım ki meğersem yazarın tarzı böyleymiş. Onun haricinde yazar semboller ve alegorileri ustalıkla kullanmış. Misal "boş oy" kullanımını, bireylerin mevcut siyasi sisteme olan inançsızlıklarını ve protestolarını "beyaz oy" alegorisi ile gayet başarılı stabilize etmiş. Bir sonraki incelemede görüşmek dileğiyle.. Keyifli okumalar dilerim.. ๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okur
GörmekJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 202222,8bin okunma
4.687 Gösterim
Bu kadar güzel özetlenmezdi kitap.☺️elinize sağlık
Gizemli okur
Tesekkür ederim, keyifli okumalar diliyorum 🌸🕊️
Biraz once bende YouTube kanalında körlük kitabını incelemistim Saramago'nun 👇👇 youtube.com/shorts/y-I1y5Kg... Görmek içinde bir bölüm oluşturacağım (umarım yakında olur🤔 ) inceleme için teşekkürler 🙏
Gizemli okur
⭐⭐⭐👍🏻😇🍒💐