2018 6. kitabı
Stefan Zweıg'ın ünlü psikanalist kuramın öncüsü Sigmun Freud'dan etkilendiğini öğrendikten sonra Freud'un insan doğasına bakışına göre getirdiği yorumlar üzerinden kitabı inceledim. Burjuva hayatının gerektirdiği davranış normlarını edinen kahramanımız kendi duygularını bastırdığını görmekteyiz. Freud id, ego ve süperego ayrımı yaparak bu üçlünün bir denge durumunda olması durumunda sağlıklı bir kişiliğin olacağını söyler. Herhangi birinin baskın çıkması, anlamak ve anlaşılmayı engelleyeceğini de belirtir. Kahramanımız bir gün katılmış olduğu at yarışının yapıldığı meydana gider ve ideal statüye sahip insanların içine karışır ve duygu durumlarını yakından izler. Haksız bir kazanca sahip olduktan sonra bu durumu telafi etmek yerine yüreğinin sesini dinleyerek bastırılmış olan duygularının direktifleri ile hiç uğramadığı insanların semtlerine uğrar onlar gibi hissetmeyi ister ama bunu tam olarak gerçekleştirmekte zorlanır çünkü alışılmış davranışları terk etmek zordur. İd, ilkel duyguları tanımlar cinsellik, saldırganlık gibi. Kahramanımızın yaşam sürdüğü elit yaşam düzeyi onu bu duygularını sürekli bastırmıştır. Ama bilinçdışında bu duygular hep vardır bir aşamayı atlamadan diğer aşamaya geçmek veya geçmeye çalışmak bu davranışları bir süreliğine gizler lakin gerekli ortam oluştuğunda insan kendini bulmaya çalışacak ve ezberler bozulacaktır.
Olağanüstü Bir GeceStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023171,7bin okunma