Bir hikayeyi sevip sevmemek ya da hikayenin türünün hoşumuza gidip gitmemesinden ziyade hikayenin bizde canlandırdıkları, bizi alıp başka dünyalara götürmesi ve en önemlisi de unuttuklarımızı bize tekrar hatırlatması, eski hatıralımızı bizle tekrar tanıştırması o hikayeyi eşsiz yapan en önemli özellik diye düşünüyorum. Bu romanı da benim kanımca kıymetli yapan şey romandaki hikayenin benim geçmişimle beraber canlanıyor olmasıydı. Yani geçmişte kalmış ama bende duygusunu saklamış, üzerinden çok zaman geçmiş ama benden hiç silinmemiş değerli yaşanmışlıklarımı gün yüzüne çıkartarak sanki onları yeniden yeni versiyonlarıyla tiyatro ediyor gibi önüme sahnelediğini hissettirdiği için yazara teşekkür ederim.
Kitabın bende bıraktığı ayrı bir tat daha oldu. Bunu tarif etmek aslında çok kolay değil. Belki tersinden daha iyi anlatabilirim. Uzun süredir klasikleri okuduğum için çevirilerden kaynaklı hikayenin akışkanlığında malumunuz bir azalma olur. Uzun süre okumak isteği ara ara kopar ve sonra yeni bir olay örgüsüne girildiğinde tekrar hikayeye bağlanma gerçekleşir ya, işte bu kitapta öyle bir kopuş olmuyor. Bence “Soluksuz bitirmek” dedikleri tabiri sağlayan en önemli etken yazarın hikayeyi anlatma matematiğinde saklı. Yazarın kısa olayları çevre tasvirini hiç esirgemeden, kişilerin duygularını da dahil ederek bir kahramanın eşliğinde sanki bir seyahat yapıyormuş gibi anlatması, kahramanın karakterinin de buna elverişli olması yani kahramanın kendisinde çok derin sorgulama yapmadan biraz da sakin bir kişilikle, aşırı paniğe girmeden, evliliğini ya da iş hayatını sarsmadan bir hayat yaşıyor olması bunun en önemli nedeni.
Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Bir Roman bu kadar mı yalın, bu kadar mı sade ve anlaşılır yazılır bilemedim ama kitabı 2 günde bitirdiğimde anladım ki Pamuk gibi yazmış hakikaten. Bu roman dili, sizin günlük konuşma dilinizi bile sadeleştirir, böyle tane tane hazmede ede, yavaş yavaş bir üslupla konuşuyor olduğunuzu görürsünüz. Açıkçası bu kitabın Nobel ödülü almasını ben buna bağlıyorum.
1000KitapKırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk