Bu Dünyada Yaşamak
2025 81. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 00:50
Merhabalar herkese! Ben normalde kaderci biri değilimdir. Yani öyle “her şeyin bir nedeni vardır” tarzı sözler bana hep biraz fazla uzak gelmiştir. Ama şu aralar şunu fark ettim: Bazı kitaplar gerçekten insanın hayatına tam da olması gereken anda giriyor. Belki kader değil ama… bir tür denk gelme diyelim. İşte Zaman Çarkı: Dünyanın Gözü tam olarak öyle bir denk gelmeydi benim için. Başlarken beklentim sadece iyi yazılmış bir fantastik hikâyeydi. Ejderhalar, büyüler, karanlık güçler… İşte klasik şeyler. Ama daha ilk bölümlerde anladım ki bu kitap başka bir şey. Bildiğimiz fantastik romanlardan değil. Bu kitap sana bir şey söylüyor. Hatta bazen seni usulca dürtüyor: “Unuttuğun bir tarafın vardı senin,” der gibi… Romanları seviyorum. Hele betimlemeleri bol olursa… Bayılırım. Sayfalarca ormanı anlatsın, gökyüzünün rengini tarif etsin, karakter yürürken bastığı taşın bile havası olsun, hiç sıkılmam. Bu kitapta da o kadar güzel detaylar vardı ki, bazen okurken kafamı kaldırıp kendi odamın içinde değil de Emond Meydanı’nda oturuyormuşum gibi hissettim. Bazıları için bu detaylar fazladır ama benim için o paragraflar kitaptır. Jordan bunu öyle bir yapıyor ki… Bazen durup “nasıl yazabiliyor bunu?” diye hayretle geri dönüyorum. --- Jordan’ın yazdığı sadece bir hikâye değil; bir dokuma. Kelimeler iplik gibi birbirine bağlanıyor ve sen birden bakıyorsun ki sayfalar seni örmeye başlamış. Kitap beni okumaya başlamış gibiydi. --- Emond Meydanı: Her Şeyin Başladığı Yer, Belki de Bizim de Herkes büyük olaylardan, savaşlardan, Ejder’den bahseder. Ama ben en çok Emond Meydanı’nı sevdim. O küçük, sıradan, sessiz köy… Çünkü orası tam da bizim gibiydi. Herkesin bir görevi vardı, küçük hayalleri vardı. Ve sonra bir anda hayatın tüm dengesi altüst oldu. Orada şunu düşündüm: “Biz de bazen öyleyiz. Sessiz yaşarken, bir haber gelir ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz.” --- Karakterlerle Kurulan Sessiz Dostluklar Ben kitaplarda karakterleri takip etmem sadece. Onlarla duygusal bir bağ kurarım. Ve bu kitapta her biriyle ayrı ayrı içsel bir yolculuğa çıktım. Rand: Onun ilk zamanlardaki ürkekliğini, “neden ben?” bakışlarını gördüğümde çok tanıdık geldi. Çünkü biz de bazen hayatın bizi seçmesinden korkarız. Bir yükün altına girmekten, artık eskisi gibi biri olamayacak olmaktan korkarız. Rand, içsel savaşın tanımı gibi bir karakterdi. Mat: En çok değişen karakterlerden biri. İçindeki karanlıkla, lanetli hançerle savaşı aslında bizim içimizdeki gölgelerle savaştığımız anlara benziyordu. Mat’in kaybolması, bazen kendimizi kaybetmemiz gibi. Perrin: Ah Perrin… Sessizliğiyle bile konuşan o karakter. Kurtlarla ilk bağ kurduğu sahnede tüylerim diken diken oldu. Çünkü orası artık bir dönüş noktasıydı. Ve ben onun içindeki huzur ve korkunun çatışmasını neredeyse kendi bedenimde hissettim. Egwene: Onun hırsını, “daha fazlası olabilir miyim?” çırpınışını sevdim. Çünkü biz de bazen bulunduğumuz yerle yetinemeyiz. O daha fazla ışık arayan bir ruhtu. --- Betimlemeler: Bu Dünyada Yaşamak Shadar Logoth’un anlatıldığı bölümler, neredeyse sayfaların içinden çıkamayacak kadar yoğun bir atmosfer kuruyordu. Orada sessizliğin bile bir dili vardı. Mat’in hançeri aldığı sahnede, Jordan yalnızca “korkutucu bir yer” yazmıyor — “insanın içinde kaybolabileceği bir yer” yaratıyor. Ve o yolculuklar… Orman geçişleri, at sırtında geçen günler, nehir kenarındaki duraklar… Sanki her biri nefes alıyordu. Doğa sadece bir fon değil, bir karakter gibiydi. Yağmur yağıyorsa karakterlerin içi de ıslanıyordu. Gün doğuyorsa umut değilse bile alışkanlık doğuyordu. İşte bu yüzden betimlemelerle yaşıyorum ben romanı. Çünkü “görmek” değil “duymak” istiyorum. --- Spoilerlı Notlar – Yalnızca Gerçek Okuyuculara Rand'ın Ejder Reenkarnasyonu olduğunu öğrendiği an… Yüzüne gelen ışıkla birlikte içindeki gölgelerin belirmesi… Jordan burada bir kahramanı yaratmıyor. Bir yükün altına ezilen bir ruhu gösteriyor. Ve bu, fantastik değil, trajik. Shadar Logoth’un laneti, bence Gölge’den daha korkutucu. Çünkü kötülüğü yok etmeye çalışırken daha korkunç bir kötülük yaratmak… Bu, insanın içindeki ikiyüzlülüğün simgesi. Ve Mat’in o hançeri bırakmaması, bizim de bazı karanlık yönlerimizi bırakmayı reddetmemiz gibi. Thom Merrilin’in geçmişi ve sessiz bilgelikleri… Belki de gerçek bilgi, konuşmaktan değil, susmaktan geçiyor. Onun yüzüne düşen her gölge, bir hikâye anlatıyor gibi. Bu Kitap Bana Ne Yaptı? Dünyamı ikiye böldü: Dünyanın Gözü’nden önce ve sonra. Okuduktan sonra, başka bir kitaba geçmek istemedim hemen. İçimde bir boşluk oldu. Sanki karakterler bir yere gitmemişti de, kalbimde kamp kurmuşlardı. Jordan’ın evreni bitmiyor. O hâlâ dönüyor. Zaman Çarkı hâlâ dönüyor SONSÖZ GİBİ AMA DEĞİL… Eğer bir kitabı sadece okumak değil, yaşamak istiyorsan… Eğer karakterleri tanımak değil, hissetmek istiyorsan… Eğer bir paragrafa bakıp ağlamadınsa ama ağlayabileceğini biliyorsan… O zaman Dünyanın Gözü seni çağırıyor. Ve unutma: Bazı kitaplar okunduktan sonra kapanmaz. Bazıları, seni de içine alır. Seni bir ilmek gibi örer… Çünkü Zaman Çarkı döner. Ve bazen, seni yeni baştan dokumak için Ben büyük ava geçiyorum size keyifli okumalar dilerim arkadaşlar.Birlikte bu seriyi bitirmek dileğiyle... Ali Osman Gökbulut Murat Yahşi Derya Deniz
Dünyanın GözüRobert Jordan · İthaki Yayınları · 20192,134 okunma
2.236 Gösterim
Bu güzel inceleme için teşekkürler. Ben de önce dizisini seyredip sonra kitaplarını okumaya başlamıştım. İlk kitabı yarısına kadar okumuştum ve o betimlemelere, kurduğu evrendeki ayrıntılara hayran kalmıştım. Bu inceleme uzun zamandır okumadığım bu türe dönüş yapmam için güzel bir hatırlatma oldu. 🙂
Yücel Ünal
Neslihan Polat rica ederim Neslihan hanım ,beğenmenize çok sevindim.Kesinlikle devam etmelisiniz! Çok heyecanlı ve çok sarıyor,zaten kitabı çok begenmissiniz, şimdiden keyifli okumalar dilerim🥳 (Azda olsa çarkı döndürdüm herhalde 😀)
Zaman çarkına yakışır bir inceleme olmuş eline sağlık
Yücel Ünal
Beğenmenize sevindim ne mutlu bana , teşekkür ederim
Aramıza hoşgeldiniz :) Çünkü harika bir külliyat, okudukça da kurduğunuz bağ güçlenecektir
Yücel Ünal
Hoş buldum :) Doğrudur. Bende öyle düşünüyorum, teşekkür ederim.
Ne kadar da güzel bir inceleme yazısı olmuş. Elinize sağlık. Seriyi ne zaman okumaya başlarım bilmiyorum ama bu inceleme yazısı tarihi biraz öne çekmiş olabilir ☺️
Yücel Ünal
Goingtomyway beğenmenize çok sevindim , teşekkür ederim. Teşvik olmanıza ayrı sevindim, şimdiden keyifli okumalar dilerim.Zaman Çarkı sizide dönsün ve okuma zamanınız gelsin 😁