Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 29 Mayıs 2025 17:30 Ülkemizde çok sevilen ve sıkça okunan yazarlardan biri Irvin D. Yalom. Özellikle Günübirlik Hayatlar kitabı geniş bir okur kitlesine sahip. Ancak kişisel bakış açımdan, terapi kitaplarını fazlasıyla “kişisel” bulduğum için Yalom’un yazılarına mesafeli yaklaşıyorum.
Bu kitap, psikoterapi seanslarının perde arkasına kısa öyküler aracılığıyla göz atmamızı sağlıyor. On öyküden oluşan bu derlemede sahne yalnızca danışanlara ait değil; Yalom da hem terapist hem de birey olarak karşımıza çıkıyor. Öyküler belirli bir tema etrafında toplanmıyor. Bazen geçmişin gölgesinde kalmış bir yazar, bazen de ölüm korkusuyla baş etmeye çalışan bir kadın oluyor seansın odağında.
Kitapla ilgili en büyük eleştirim, terapistin zaman zaman kendini sahnenin tam ortasında, adeta bir kahraman gibi konumlandırması. Sis perdesi ardından seslenmesi gereken yerlerde bile Yalom anlatının merkezinde olmayı tercih etmiş. Bu durum anlatının derinliğini azaltıyor.
Sonuç olarak, eğer alanda profesyonelseniz metin size oldukça yüzeysel gelebilir. Ancak psikolojiye ilgi duyan bir okur için bu kitap, bir tür tanıklıklar derlemesi olarak değerlendirilebilir.