·448 syf.····Okunma: 01 Haziran 2025 12:38 Bu kitaba karşı ne hissetmem lazım pek emin değilim. İnceleme tamamen kişisel düşüncelerimden oluşacağından ilk başta yazım hakkında konuşmak istiyorum. Öncelikle kitabın dili oldukça akıcı, kendi içinde tekrara düşmemiş. Olayları hazmedebilirseniz bir günde rahatça okunabilir. Evren güzel bir temele oturtulmuş okurken bir ipucu sizi diğerine yönlendiriyor ve bu şekilde okumak kesinlikle keyif veriyor. Gerilim, gizem türünü severseniz öneririm ancak kitap birçok tetikleyici unsur içermekte.
Gel gelelim beni düşündüren kısma. Kitabımız 450 sayfa ve ilk 150 (?) sayfa dışında kalan yerlerde hep t*cavüz ve buna dair travmayı okuyoruz. Yazar bunu yazarken neyin doğru neyin yanlış olduğunu gayet bilerek aktarmış. Kesinlikle bir güzelleme yok. Ancak 300 sayfa bunu okumak bana doğru gelmiyor. Toplumumuzda her gün kaç tane kadın t*cavüze uğruyor, kaç tane kadın bu yüzden kendisini öldürüyor malumunuz. Bu yüzden ben bu konunun kitaplarda işlenmesinden çok rahatsız oluyorum. Çünkü bir şeyi ne kadar çok acı unsuru olarak kullanırsanız o şey o kadar normalleşir. Bir şeyi sürekli konuşursanız o şey eninde sonunda normalleşir. Bir kadının t*cavüze uğraması neredeyse her kitapta acı unsuru olarak sunuluyor ve bu kadar çok işlenmesi bir gün "Tüm kadınlar t*cavüze uğruyor, ben de uğradım ve o adamın ceza almayacağını biliyorum. Ne kadar kötü olursa olsun kadın olunca t*cavüz kaçınılmazmış." düşüncesine evrilecek.
Bu konuyu işlemek kesinlikle zor insanlar t*cavüzcüsüne aşık olan kadını yazarken ben düzenbazı direkt olarak eleştiremem. Dediğim gibi yazar ne yazdığının bilincinde ancak ben bazı şeylerin işleniyorsa bile 300 sayfa boyunca o travmayı -ne kadar iyi anlatsa da- anlatmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ki bu kitabı okuyan her kadının tetikleneceğinden de eminim. Bu en başta sadece Gökhan ve Çağrı olayı olarak kalsa bile oldukça sıkıntılı bir konu bence.
Umarım dediklerim yanlış anlaşılmaz, sansür olsun demiyorum asla ancak bir yazar bazı şeyleri kaleme alırken acı unsuru olarak kullanacağı şey t*cavüzse ve bunun yerine başka bir acı ekleyebiliyorsa seçenekleri değerlendirmeli diye düşünüyorum. Ne yazık ki artık t*cavüzü acı olarak işlemek günümüzde kolaya kaçmaktan başka bir şey olarak gözükmüyor gözümde.
İyi okumalar