Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

566 syf.
·
Puan vermedi
·
46 günde okudu
Ahmet Mithat Efendi'nin maymunlarından mı geliyoruz? Bu soruyu neden sordum ve Ahmet Mithat'la evrimin ne ilgisi var? Evrim kavramını Türkiye ile ya da Osmanlı ile tanıştıran isim Ahmet Mithat Efendi imiş. Kitabın önsözünde bu bilgi verilmiş. Kendisine ait Dağarcık dergisinde Darwin ve teorisi hakkında makale yayınlamış. Yayınlamış yayınlamasına da bu işi biraz da görmek istediği şekilde yaparak insanların maymundan geldiği şeklinde belirtmiş evrimi. Tabi bu çıkış o dönem müthiş tepki çekmiş ve Sultan Abdülaziz tarafından sürgün edilmiş Ahmet Mithat Efendi. Evrimin konuşulması yasaklanmış. Evrim düşüncesinin temeli ta milattan öncelerine dayansa da bilimsel olarak ortaya koyan ilk kişi Darwin değil, Lamarck'tır. Ancak evrim mekanizmasını daha sağlam temellere dayandıran Darwin olmuştur. Hatta evrim teorisi, darwinizm olarak da anılır. İki ismin öne sürdükleri teorideki en önemli fark Doğal Seleksiyon'dur. Kısaca, canlıların doğa koşullarına uyum sağlama gücü ve bunun neticesinde soyunu devam ettirmesi diyebiliriz buna. Doğal seleksiyon meselesi teorinin en çok tartışılan konusu. Çünkü bu konu başlığında Darwin'e göre türler, cinsler ve familyaların herbiri kendi sınıfı ya da grubu içinde ortak bir atadan türemiştir ve türeme devam ettikçe değişim de devam edecektir. Yani Darwin diyor ki türler ayrı ayrı yaratılmamıştır. Örneğin eşek ve zebranın atası ortaktır. Evrimin sanki farklı bir konusu yokmuş gibi herkesin atıp tuttuğu konu insan maymundan geliyor iddiasına gelirsek bu kitap da insanın kökenine inilmemiş. Bu konunun asıl irdelendiği kitap
İnsanın Türeyişi
İnsanın Türeyişi
kitabıdır. Ama kısaca söylersek, insan maymundan gelmiyor, insanla maymun ortak bir atadan gelmekte görüşü hakim. Doğal seleksiyonun iddia ettiği üzere yeni türler niye şu anda oluşmuyor diye bir soruya verilecek cevap şudur: Değişim çok uzun sürelidir. Değil bir insan ömrü bin insan ömrü bile bu değişimi gözlemlemeye yeterli değildir. Evrim teorisine dolayısıyla doğal seçilime getirilen itirazlardan biri, belki de en önemlisi gözün evrimleşmesi süreciyle ilgili. Darwin de bu itirazlara hak verip şu şekilde özeleştiri yapıyor: "Gözün odağını farklı uzaklıklara uydurması, içeri bırakılacak ışık tutarını ayarlaması, küresel ve renksel sapmayı düzeltmesi gibi eşsiz düzenlenişlerinin tümünün doğal seçmeyle oluşabildiğini düşünmenin pek saçma göründüğünü açık yürekle itiraf ederim." Şu durumu belirtmekte fayda var. Darwin türlerin kökenini araştırırken genetik bilimi henüz Mendel'in bezelyeleri seviyesindeydi. DNA'nın tespit edilmesi dahi 1950'leri bulmuştur. Teoriye getirilen eleştiri ve itirazların ne yazık ki büyük bir kısmı bilimsellikten uzak dini yönden yapılagelmiş ve hala yapılmakta. Kitabın içeriğinde bunca bilimsel çalışma varken hem de. Evet, kitabı okuduktan sonra Darwin'e karşı ön yargılarınız varsa kesinlikle silinecektir. Çünkü yaptığı araştırmalar, incelemeler ki birçoğu yerinde yapılmış, neredeyse dünyayı turlamış çalışmaları için bu insan. Evrim teorisine yapılan itirazların çoğunluğunun bilimden uzak olması ne kadar da talihsizlik insanlık adına. Gelişen bilim neticesinde Darwin'den sonra bile evrim teorisinin bunca karşı çıkmaya rağmen bilimsel olarak hala çürütülememesinin sebebi yukarıda bahsedildiği gibi ön yargılarla yapılan temelsiz eleştirilerdir. Peki bu kadar din demişken Darwin ateist miydi? Kitapta bunu ben anlayamadım. Hatta yaratılışa karşı çıkmak şöyle dursun, yer yer destekleyen fikirlerini de görüyoruz. Yalnız bu cümlelerini dindar olan eşini üzmemek için olduğuyla alakalı yorumlar yapılmış. Velhasıl-ı kelam evrim teorisi bilimsel bir mesele ve teoriye inanmanın dinden çıkarmakla falan bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum. Nitekim Darwin hazretlerinin şu sonsözü yeterlidir: "Bu kitapta sunulan görüşlerin herhangi bir kimsenin dinsel inançlarını sarsması için anlaşılır bir gerekçe göremiyorum."
Türlerin Kökeni
Türlerin KökeniCharles Darwin · Evrensel Basım Yayın · 20092,490 okunma
··
2.041 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Esther. Sema okurunun profil resmi
Belki eşini üzmemek için diyen kesim Darwin'i kullanmak için böyle düşünüyordur. Belki Darwin dinsiz değildir. Bana biraz öyle geldi :)
Mehmet D. okurunun profil resmi
Genel görüş agnostik olduğu yönünde ki bana da mantıklı gelen bu ;)
5 sonraki yanıtı göster
Icetree okurunun profil resmi
Çoğu zaman bizler ana kitabı es geçip diğer yorumlama türündeki eserlere ağırlık veriyoruz. Şahsım adına bu yüzden bu konuda çok eksiğim diye düşünüyorum. Birkaç kitap belirleyip kendi kendime bir etkinlik yapacağım bir ara. Bu bilgilendirici inceleme için teşekkürler.:)
Mehmet D. okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim. Çocukluğumuzdan itibaren hep yönlendirilerek büyüyoruz. Herkesin bi konu hakkında fikri var. Birisine inanıp gidiyoruz peşinden. Halbuki asıl kişi ne demiş hiç bakmıyoruz. Ben de bu konuda çok eksiğim. Yavaş yavaş tamamlayacam :)
Halil Korkmaz okurunun profil resmi
Efendim incelemenizde "Darwin ateist miydi? diyorsunuz. Ateistlik şöyle dursun ülkenin en iyi papaz okuluna gidiyordu. Fakat orada öğretilenlerin boş, hayal ürünü şeyler olduğunu anlamasıyla papazlık diplaması olmasına rağmen papazlık yapmadı, üstüne jeoloji eğitimi aldı. Darwin'in asıl açmazı, eşinin şu bizim Şule Yüksel Şenler, Necip Fazıl, Cübbeli tarzı fanatik bir dindar olmasıydı. Çünkü tezleri Tevrat ve İncil'de yazılanları kökten çürütüyordu ve Darwin, Engizisyon'dan afarozdan korktuğundan çok daha fazla eşinden korkuyordu. Bu sebeple tezinin yayınlanmasını mide kramplarıyla dolu bir yirmi yıldan sonra yayınladı. Papa ve papazlarsa, aynı bizim şu altı yaşında çocuğa tecavüz hadisesinde olduğu gibi, ilk kez yobazlık, yaygara ve saldırı yerine sesiz kalmak veya savunma yolunu seçtiler. Papazlar onun ölümünden sonra da, nefret ettikleri halde, kurnazca Darwin'i sahiplenmek zorunda kaldılar ve onu ülkenin en ünlü azizler mezarlığına dini törenle defnettiler. Darwin sonrası Batı'da artık kimse İsa, Musa ve onların hezeyanlarını gerçekmiş gibi görmek zorunda hissetmediği için, bilim ve teknolojide atılım oldu, Batı özgürlükler, insan hakları ve demokrasiyle birlikte anılır oldu. Dünyada Darwin ve Nietzsche'nin bu kadar önemsenmesi ve ses getirmesinin asıl sebebi evrim teorisi değil, Gılgamış, Ra, Lat, Uzza, Menat-Hubel ve Olympos tanrılarının tahtına oturan Musa, İsa ve Muhammed'in tahtlarını silip atmalarıdır...
Osman Y. okurunun profil resmi
Uzun seneler boşuna tartışıldı bu konu. Evrim , Tanrının yaratma yöntemidir. Yani insan topraktan bir anda şekil alıp canlanmamıştır , uzun bir evrim sonrası bu hale gelmiştir , toprak ve su da bu canlılığın temelidir. Darwin muhtemelen ateist değildi.
1 önceki yanıtı göster
Mehmet D. okurunun profil resmi
Bu kadar kompleks bir yapıya sahip bir canlı olan insanın şipşak oluşması akla ters zaten. Ama işte akla ters gelen çoğu şey dinde doğru kabul ediliyor veya öyle kabul edilmesi isteniyor.
2 sonraki yanıtı göster
Salih Yelboğa okurunun profil resmi
Türlerin kökeni özünde ateist bir kitap değil ancak bütün yollar oraya çıkıyor mantiken.Yaratılış dediğin bilim öncesi insanların aklındaki boşluğa yerleşmiş bir işgalci.evrim din karşıtı değil de yaratılış mantığa uzak bütün mesele bu.
Mehmet D. okurunun profil resmi
Sıfırdan bir başlangıç durumu insanları dini inançlara itiyor bence.
1 sonraki yanıtı göster
Aykut Karataş okurunun profil resmi
Arkadaşlar. Bazı deyimleri kurân-ı kerimi reddediyor. Mesela en basitinden Allah insani topraktan çamurdan Yarattığını söylüyor. Ve ilk insan olarak âdem (a.s) dünyaya gönderdiğini söylüyor. Ancak evrim teorisi ise insan ve diğer tüm memeliler, yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış sivrifaremsi bir canlıdan evrimleşmiştir. Memeliler, kuşlar, sürüngenler, iki yaşamlılar ve balıkların ortak atası 600 milyon yıl önce yaşamış su solucanlarıdır. Tüm hayvanlar ve bitkiler, yaklaşık 3 milyar yıl önce yaşamış bakterimsi mikroorganizmalardan türemiştir. Der. Ayrıca darwin Agnostisizm düşüncesine sahiptir. Bu düşüncesinin temelini ise tamamen duygusal bir bağ oluşturur. Bugüne kadar bilimin tamamem reddetmediği bir çok tez var. Bu asla şu anlama gelmemelidir. Bu tez çürütülmedigi için kesinlikle doğrudur. Çünkü bir tezin çürütülmesi o kadar basit bir şey değildir tamamen kanıta dayalı olmalıdır. Modern bilimimiz ise 600 milyon yıl öncesine gidemez heralde diye düşünüyorum....
Mehmet D. okurunun profil resmi
Birader evrim teorisi böyle bir şey değil. Bu bilgiyi hangi kaynaktan öğrendin bilmiyorum ama esas kitabı okumamışsın.
Aykut Karataş okurunun profil resmi
Benim kaynağım wikipedia önce darwinin hayatını okudum sonra evrim teorisini sonuç olarak bu kanıya vardım
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.