Kitabı o kadar beğendim ki, bir nevi özetledim denebilir.
2025 26. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 22:53
Aşk, nasıl yorumladığına göre tanımlanır. Bir zamanlar evliliklerde belirleyici rol duygular değildi; maddiyat, toplumsal olanaklar ve üreme ön plandaydı. Modern çağda aşk, duygularla salt belirlendiği için zorlanmalar başladı. Romantik aşktan ziyade nefes alan aşk insanlara huzur vermeye başladı. 1.Bölüm: Aşkın hala icabı ve gereği var mı? Aşk, sadece insanlar arasında değil, toplumda, dinde, doğada var olan bir duygudur. Mutlu tesadüflere dayanıyordu aşklar, ama bu başlangıcı sağlasa da devamlılığa yetmiyordu. Her aşk ilişkisinin kendine özgü "mutluluk anları" keşfedilmelidir; leziz yemekler, hoş sohbetler, tutkulu geceler.. 2. Bölüm: Aşk yapmak; Erotik karşılaşmanın pembe saatleri Aşkın bedensel düzlemde anlam yaratabilmesi 5+2 duyuyla ilişkilidir. 5 duyumuz olan ötekini görme, duyma, koklama, öpüşmenin tadını alma ve ona dokunmanın ardından 6. duyu olan devinme; onunla dans ederken oluşan devinmedir. 7. duyu olan hissetme, onu içinde hissetmeyle bağlantılı olarak hem duygusal, hem bedensel hem de düşünceseldir. Aşk duygu olmanın dışında, bedensel duygusallık, bilgi, kültür, iletişim yeteneği ve keşiş olabilmedir. 3. Bölüm: Aşkı hissetmek; Güçlü duygularla dolu kırmızı saatler Ruhsal düzeni oluşturan duyguların dilidir. Duygusal yoğunluk anlarında; olumlu-olumsuz duygular iç içedir. Duygular bastırılmadan nefes almasına olanak tanınırsa aşk hep canlı kalır. Hem duygular içinde yüzebilir hem de duyguların yoğunluğunda boğulmamak için, ruh kaslarını hareket etmeyi öğrenen bir yüzücü olmak gerekir. 4. Bölüm: Aşkı düşünmek; Düşünce alışverişinin mavi saatleri Aşk kırmızı saatlerde yoğun duygularla yaşarken mavi saatlerde de sohbet eşliğinde de düşünce boyutunda yaşayabiliriz. Düşünce alışverişinde bulunurken birbirimizin ağlama duvarı veya bal peteği olabiliriz. Düşüncelerinizi dile getirdiğiniz anda olumsuz duygular dağılırken olumlu duygular da farkındalığımız artmış olur. 5. Bölüm: Aşk olmak; Kendinizi tamamen unuttuğunuz mor saatler Aşk zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız anlarda bambaşka bir boyut kazanır. Bu mor saatlerde akış içinde oluruz, anı doya doya yaşarız. Bu zamanlarda kişi rahattır, huzur içinde ve gönül ferahlığı yaşar. Bu da en iyi mizah içinde ortaya çıkma imkanı bulur. 6. Bölüm: Gündelik hayatta aşk; Gri, ıhlamür yeşili ve öteki saatler Gündelik hayatınla arkadaş ol, ona anlat kat. Ortak alışkanlıklarınız ilişkiyi biz yapar, ritüeller yarat. Zamanlarımızı birbirine ekleyerek altın saatler yarat! Renkli Saatler Yaşa Aşkla: Gri Saatler: Heyecan verici olmayan şeyler yapmak, Pembe Saatler: Erotik karşılaşmalar, aşk yapmak, Kırmızı Saatler: Güçlü ve yoğun duygular, Mavi Saatler: Düşünce alışverişi yaptığın yoğun sohbetler, Mor Saatler: Kendini tamamen unuttuğun, akışta kaldığın anlar, Ihlamur Yeşili Saatler: Basit memnuniyetler, Sarı Saatler: Sebepli sebepsiz kıskançlığın aşta kaçınılmaz görünen ve ender olması umulan saatler.. 7. Bölüm: Standart Sorunlar; Para sorunu, çorap sorunu, cinsellik sorunu Gündelik hayatta sırada görünen ama ilişkiyi temelinden sarsabilen 3 sorun vardır: 1. Para sorunu: Ortak bütçe düzenlenmesi, ev işlerinde iş bölümü yapılması gibi konularda baştan anlaşılırsa kullanıldığımızı hissetmeyiz. 2. Çorap sorunu: Ufak tefek gibi görünen (çorap, sabun, ayakkabı, kitap, dergi vb.) şeylerin yerinde bulunmaması. 3. Cinsellik sorunu: Cinselliğin ne kadar sıklıkta yaşandığı çiftin hemfikir olduğu kadardır. Her ilişkide bu sayının değişmesi modern çağda normaldir. 8. BÖLÜM: Güç Önemli Olmamalıdır. Sahiden mi? Gündelik işlerin dördüncü meselesi; iktidar ve güçtür. Aşkın ahengi kalmadığında, ötekini ikna etmenin yolları; aşk bağışları ve ayartma yöntemleri (kuvvet, zaman, yaratıcılık, idman gerektiren) nefes alan aşk (sıralı denge), münakaşa kültürü veya sana nasıl davranılmasını istiyorsan öyle davran altın kuralı devrede olmalıdır. Ancak bu sayede öteki beni affetmeye hazır hale gelebilir. 9. BÖLÜM: Aşta Sadakat. Nasıl mümkün olur? Sadakat 3 bölümden oluşur: 1. Bedensel/ cinsel sadakat 2. Ruhsal/ duygusal sadakat 3. Zihinsel/ hayat sadakati Sadakati etkileyen faktörler: Cinsiyet farklılıkları, kültürel normlar, bireysel tasavvurlar, kendi benliğine sadakat duyumu, kıskançlık alarmı, ötekinin benden esirgenmesi, yakınlık hakkı ve haklardan mahrum bırakılmak. 10. BÖLÜM: Aşk sona ermemeli! Ama ya yine de biterse?.. Aşk bir gün bitebilir tıpkı hayat gibi. Önemli olan dürüstçe, adilce ve beraberce ilişkiyi bitirebilmektir. Aksi taktirde, tıpkı bir ölüm gibi evrelerden geçen yas tepkileri (inkar ve şok, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme) meydana gelir. Her son yeni bir başlangıçtır; aşk bu evrede nefes alır ve diğer aşkların antolojisi oluşur. İnsanları birbirine sevgiyle bağlayan bağlar eskiden dışsal güçlere (din, gelenek, töre vb. bağlıydı. Günümüzde sadece içsel güçlere bağlı kaldı. Birbirimizin iyiliğini istemesini sağlayan bir iç sese.. EK: SEVMEYİ ÖĞRENMEK. BİR AŞK OKULU OLSA MÜFREDATINDA NELER OLABİLİRDİ? 1. Hayatı bilmek (kutupsallık,sonluluk) 2. Kendini bilmek (kendini tanıyan, seven, iç zenginligini keşfeden) 3. Dilbilgisi (aşkın dilini bilen; bedensel, duygusal ve zihinsel iletişim) 4. Yorumlama kabiliyeti (aşktan ben ve ötekinin ne anladığı) 5. Sanat ve ifade (müzik, dans, edebiyat, sinema, resim, heykel, tiyatro) 6. Spor ve jimnastik (kendi bedeniyle ilgilenen ötekine hazırdır) 7. Ev ekonomisi (gündelik hayatın sıradan işleri) 8. Kültür bilimi (farklı kültürlerın farklı aşk anlamlardırması) 9. Doğa bilimi (biyoloji, ̈nörobiyoloji, kimya, fizik aşkın enerjileridir) 10. Başka sevgiler (arkadaş, ebeveyn, çocuk, kardeş, dede-nine, doğa, hayvan, vatan, hayat, dünya, evren, tanrı vb.)
Felsefe
AşkWilhelm Schmid · İletişim Yayınları · 20251,214 okunma