2025 36. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2025 13:50
Bu kitabı çok uzun zaman önce klasiklerimi tamamlamak için almıştım. Sürekli ertelediğim bir kitap olmuştu fakat Cemil Meriç’in Mağaradakiler kitabında Babalar ve Oğulların’nda İvan Sergeyeviç Turgenyev’in nihilizm hakkında konuşan ilk yazarlardan olduğunu belirtince artık okumamın vakti geldiğini düşündüm. Ana karakterimiz Bazarov, Nihilizmi ilk ortaya atanlardan olarak yazılmış. Nihilizm’i hiçbir siyasi otoriteyi kabul etmemek olarak düşününce kabul edilebilirken bunu abartıp siyasetten sanata, kültüre, bilime kadar her alana sokunca iş çığırından çıkmış oldu. Bazarov kadar kendisini zeki görüp yüksek derecede aptal olan bir karakter hiç okumamıştım. Her şeyin en doğrusunu kendisi bilirmiş gibi hareket etmesi okuduğum her sayfada sinirimi arttırdı. Ayrıca kadınları köle ve aptal gibi görüp bir kadın için hayatını mahvetmeyi göze alması tutarsızlığı da canımı daha çok sıktı. Kitabın adını ele alacak olursak da yazar, kuşaklar arası anlaşmazlıklara bolca yer vermiş. Yaşlılar yeni ortaya çıkan fikir akımlarına ayak uyduramayabilir fakat Bazarov gibi gençlerin saygısızca en doğruyu kendilerinin bildiklerini söylemesi de doğru değil bence. Ortalama bir kitaptı, beğendim diyemem.
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202556bin okunma