Ah! Büyük cedlerimiz!
Onlar da Galata, Bey­oğlu gibi frenk semtlerinde yerleşirlerdi, fakat yer­leştikleri mahallede müslümanlığın nûru belirir, beş vakitte ezan işitilir, aşmalı minare, gölgeli mescid peydâ olur; sokak köşesinde bir türbenin kandili uyanır, hâsılı o toprağın o köşesi îmâna gelirdi; Beyoğlu’nu ve Galata’yı saran yeni yapıların yığını arasında o mescidlerden, o türbelerden bir ikisi kal­dı da gördük ki cedlerimiz o kefere frenk mahalle­lerinin toprağına böyle nüfûz ederlerdi. Biz bugünün Türkleri bilâkis Şişli, Nişantaşı, Kadıköy, Moda gi­bi küçücük bir şehri andıran yerlere yerleştik, fakat o yerler müslüman rûhundan ârî, çorak ve kurudur. Bir Üsküdar’a bakınız bir de Kadıköyü’ne, Üsküdarın yanında Kadıköy Tatavla’yı andırır. Es­ki Türklerin rûhlan ile yeni Türklerin rûhları arasındaki farkı anlamak isterseniz bu son asırda peydâ olan semtlerle İstanbul içlerini mukayese edi­niz. Medenileştikçe müslümanlıktan çıktığımızı tabiî ve hoş gören eblehler uzağı değil Balkan Devletleri­ nin şehirlerine kadar gitsinler. Görürler ki baştan başa yenileşen o şehirlerin her tarafında çan kule­ leri yükselir, pazar ve yortu günleri çan sesleri işi­tilir. Manzara halkın dînini ve milliyetini hatırlatır. O şehirler bizim yeni semtlerimiz gibi millî rûhtan ârî değildirler. Aziz İstanbulAziz İstanbul, s.141
Türk Tarihi
2.849 Gösterim
Yahya Saygan
Artık Türk milletinin rûhu bir râyi­ha gibi uçtu mu? Hayır büyük kütlede yine o rûh var fakat biz son nesil bir sürü gibi büyük kaafileden uzaklaştık, kaybolduk, fakat daha uzağa gitmiyeceğiz, döneceğiz, tekrar büyük kaafileye iltihâk ede­ceğiz, yeni tarzda yaşayışla cedlerimizin diyanetini mezcedip, bizi bu çoraklıktan, bu karanlıktan, bu ufunetten kurtaracak mürşidler, şâirler, edîbler, hatîbler yetişmedi fakat gaayet tabiî bir revişle bü­ yük kaafileye kendi kendimize döneceğiz. Aziz İstanbulAziz İstanbul, s.141
İnşâAllah cok özledim
SaudadeSaudade🙏💐
Kadıköymü
Yahya Saygan
SaudadeSaudade Umarım yakın zamanda ziyaret nasip olur🤲