Küçük pip
2025 2. kitabı
Büyük Umutlar Charles Dickens Romanın başkahramanı Pip, yetim, saf ve hayalleriyle dolu küçük bir çocuktur. Daha ilk sahnede, mezar taşları arasında kaybolmuş halde, korkmuş ve meraklı bir halde tanırız onu. Dickens, bu sahneleri öyle bir zarafetle işler ki, 19. yüzyıl taşralarının soğuk mezarlığında rüzgarın uğultusu kulağımıza kadar gelir. Pip’in karşılaştığı kaçak mahkum Magwitch, korkunun içinden filizlenen ilk büyüme kıvılcımlarını başlatır. Satis House… Bayatlamış hayallerin, zamanı durmuş saatlerin, ölümsüzleşmiş kalp acılarının mekanı. Bayan Havisham’ın örümcek ağlarıyla örtülü gelinliği, içindeki bitmemiş törensel hüzünle birleşince, bu ev bir mekândan çok bir ruh haline dönüşür. Estella ise Pip’in hem rüyası hem de lanetidir. Pip’in Londra’ya gelişi, adeta bir rüyadan uyanış gibidir. Lüks içinde yaşayacağına inandığı bu şehir, aslında karmaşık ilişkiler, yapmacık insanlar ve sahte umutlarla doludur. Romanın sonunda, Dickens bize kolay bir teselli sunmaz. Her şey eski haline dönmez, ama Pip içsel olarak olgunlaşır. Yüksek hayallerinin yerini, daha sade ama daha gerçek bir iyilik ve anlayış alır.
Büyük UmutlarCharles Dickens · Can Yayınları · 201718,5bin okunma