Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

112 syf.
7/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Yaşıyoruz öylesine; derine inmeden, hiç düşünmeden... Varoluşumuzun nedenini bile bilmeden... En son ne zaman sorduk kendimize "Yaşama amacımız ne?" diye! Hikayenin sonuna geldiğimizde ne olacak diye! Cevaplardan mı korkuyoruz yoksa soru sormaktan mı kaçınıyoruz sence? Gerçek hayatta kaçındığımız sorular ve/veya korktuğumuz cevapları kitaplardan okumayı yeğliyoruz belki de.
İnsan Neyle Yaşar?
İnsan Neyle Yaşar?
daha önce üzerine çokça düşünmediğimiz konular üzerinde duruyor öncelikle. "İnsanda ne var? İnsana ne verilmemiştir? İnsan neyle yaşar?" Tolstoy, bu soruları hikayelerin içinde anlamlı bir hale getirerek cevaplandırıyor. "İnsana çok toprak gerekir mi?" ise açgözlülük üzerine okunması gereken temel hikayesidir zannımca. Kitapta sunulan birtakım öğretiler ise şu şekilde; -Biri sana kötü bir şey mi söyledi, aldırmayacak doğrusunu göstereceksin. -Hıncı uzatırsanız daha kötü olur. -Kin tutmamak iyidir. -Kötülük eden kötülük bulur. -Biri seni güçlendirirse Tanrı'nın emrine uy affet onu; hem hayatın dertsiz kaygısız, hem de vicdanın hep rahat olur. Ayrıca Tolstoy'un bu eserinde İncil'den birtakım alıntılar yaptığını da söylemek mümkün. Bkz. -"Biz kardeşleri sevdiğimiz için ölümden yaşama geçtiğimizi biliyoruz. Sevmeyen ölümde kalır." (1. Yuhanna 3:14. bap) -"Sevmeyen kişi tanrıyı tanımaz. Çünkü Tanrı sevgidir." (1. Yuhanna 4:8. bap) -""Göze göz, dişe diş" dendiğini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, kötüye karşı direnmeyin." (Matta, 5:38-39. baplar) -"Kötülük yapana karşı koyma; sağ yanağına vurana öbür yanağını da çevir." (Matta 5:39. bap) Özellikle Matta'da geçen ifadeler tartışılabilirliği oldukça yüksek konuları teşkil etmektedir. Eserdeki en anlamlı cümle ile incelememi sonlandırmam gerekirse; DÜNYADA BARIŞ, İNSANDA İYİ NİYET OLMALI.
İnsan Neyle Yaşar?
İnsan Neyle Yaşar?Lev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019191bin okunma
··
49 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Medine okurunun profil resmi
Matta'da geçen ifadeler gerçekten tartışma konusu olur. Hiç katılmıyorum onlara. O cümlelerin "düşene de bir tekme biz vuralım", " vur enseye al ekmeğini" gibi ifadelerden hiçbir farkı yok bana kalırsa. Bu arada incelemeniz kısa ve öz olmuş, güzel olmuş.
Ayşegül tatilde okurunun profil resmi
Teşekkür ederim :)
Ebru Ince okurunun profil resmi
Insan ve toprak .. Iki anahtar kelime ..çok güzel olmuş emeğine sağlık. .
Ayşegül tatilde okurunun profil resmi
Teşekürler Ebru Abla :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.