Uzun Hikaye
2025 14. kitabı
Bulgar mucahiri Ali, nam-ı diğer Sosyalist Ali'nin başından geçen serüvenler kitabın konusu (gerçi serüven denilebilir mi bilmem.) Ali Bey, Bulgarya kökenli (Kırcaali sanırsam) bir aileye mensup. Dönemin Bulgarya'sı komonist! (bkz. Naim Süleymanoğlu) Zulüm üstüne zulüm derler. Hah, Pelvan Sülüman da yetim torunu Ali ile Eyüp Sultan'a yerleşiyor. Ali burada okuyur, vakıa tahsili yarım kalıyor lakin mürekkep yalamış bir adam kesiliveriyor. Ali Bey, ya da henüz gencecik Ali'miz bir kıza vuruluyor. Güzeller güzeli Münire! Hanım kızımızın ağabeyleri sinema işletiyorlar. Münire de Ali'yi seviyor ama ağabeyleri belalı tiplerden (!). Sinema işleten efendinin parasına konmak için ağabeyleri Münire'yi aklı kıt oğlana vermek istiyorlar. Münire de put değil ya, itiraz ediyor. Katiyen varmam diyor. Ağabeyleri iyice pataklıyor garibimi. Bunu duyan Ali hiddetleniyor, "Bunu değil kardeş kardeşe, Moskof gavuru Müslümana yapmaz." diyerek Münire'yi kaçırıyor. Sinemayı yakıyor. Böyle ağabeyleri bulursa ikisini de vurur, dolayısıyla firari gibi hayat sürüyorlar. Çivi tutturamıyorlar. En sonunda ortam durulunca ayak uydurmaya çalışıyorlar. Kitabımızı Sosyalist Ali'nin oğlunun ağzından okuyoruz. Ali ve Münire'nin destansı aşkı uzun sürmüyor, Münire kara toprağa karışıyor. Baba oğul bir yere uyum sağlamağa gayret eden ikilimiz, bir türlü rahata eremiyor. Ali Bey, arzuhalci dükkanı kuruyor ayaküstü seyyar bir yere. Zopuroğlu denen eşkıyadan bozma zabıta ağası yık diyor. Ali ben kanunu senden iyi bilirim, bunun aykırı tarafı yok diyor. Öyle zaten. Bura imara, kadastroya açılmamış; sen bana evrak göster diyor. Ama Zopuroğlu belediye reisine yakın. Güçlünün yanında. Hukuk öyle işlemiyor ve bir şekilde buradan da ayrılmak zorunda kalıyor. Farklı yerlerde farklı maceralar geçiriyorlar, aşık oluyorlar vesaire. Nihayetinde Ali tevkif ediliyor. Oğlu ise kendi hayatına atılıyor. Mustafa Kutlu'nun kaleminden edebi değeri yüksek, anlatım dili oldukça güzel bir eserdi. Yaşayan büyük öykülerimizden, kelime dağarcığı geniş bir yazarımızın kaleme almış olduğu eser. Açıkçası beğendim. Filmi de biraz değiştirilmiş olsa da oldukça güzeldi. İzlemenizi tavsiye ederim.
Uzun HikâyeMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 202345,5bin okunma