Sizlerle İngiliz yazar Oscar Wilde'nin #önemsizbirkadın tiyatro eserini paylaşacağım. Yazarın öykülerini severek okuduğumdan tiyatro eserinde de aynı ahengi yakalar mıyım, diye düşünüyordum. Aksine öykülerinden daha çok sevdim. Dört perdelik oyununun böylesine duygusal ve erdemli olacağını tefekkür etmezdim. Her ne kadar kitabın adı "Önemsiz Bir Kadın" olsa da eserin içerisinde bir o kadar kadın karakterlerle dolu ve içlerinden bir tane Lord Illingworth için önemsiz biri. Okurken bu yaş Lord için hangi kadın önemsiz, diye bir soru takılıyor akla. Çünkü köşkünde davet veren Lady Hunstanton sosyetinin en yaşlı ve dedikoducu kadın üyelerinden. Davete gelenlerden kocası kıskandığı için bir dakika yanından ayrılmayan Lady Caroline'den kocasını mıymıntı bulan Bayan Allonby kadar bütün kadınlar erkeklerden şikayetçi. Birinci ve ikinci perde de bu kadınların hayata bakış açıları ortaya konurken öyle biri var ki hem inançlı hem de ahlaklı duruşuyla sosyetinin damarına basıyor. On sekizlerindeki Bayan Worsley kadınlarla ilgili söylediği cesur sözleriyle dikkat çekmeyi başardığı gibi Lord Illingworth'un özel katibi olmaya aday Gerald'ı da kendine âşık eder. Statü farkından dolayı aşkı konusunda oglu uyaran Bayan Arbuthnot oldukça endişelidir. Çünkü lordlar kamarası ile avam kamarası arasında aşılmaz yollar vardır. Özellikle de Lord Illingworth'tan hiç haz etmemektedir ve özel katiplik işinden oğlunu vazgeçirmeye çalışır. Öyle ki bu uğraş sosyetenden gizlenen bir sırrı açığa çıkarır. Hangi sır diye soracak olursanız tabi ki önemsiz kadının kim olduğu sırrı. Hatta anne oğul arasında geçen şu diyalog aslında kimin önemsiz olduğunu vurgulamaktadır.
Gerald şapkasını almak için sol taraftaki masaya gider. Dönerken yerde bir eldivenin tekini görür.
"Anne, bu kimin eldiveni? Bir ziyaretçin varmış. Kimdi?"
Bayan Arbuthnot "Ah, hiç kimse, Özel biri değil. Önemsiz bir adam."
Yazar her ne kadar kitaba bu adı verse de okuyucuya bu kadının aslında ne kadar önemli olduğunu gösterir. Kitabın ruhuna işleyen ad ise "Önemsiz Bir Adam"dır.
Oscar Wilde