2025 67. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 00:00
kısa ama etkili, müthiş dil oyunları ve jargonuyla okurunu metnin içinde tutan #lgbtqia temalarına, drag kültürüne ilgi duyanlar için özgün, Alice Harikalar Diyarında’ nın güncel bir fan‑rewrite deneyimi ile selamlıyorum sizi. Canım Özlem Şan Özlem Şan’ Şugar Özlem Şan ın Şugar’ı heterojen bir metinlerarası diyalektiğin tam merkezinde duruyor. Nasıl mı? Hem Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında eserine direkt gönderme yapmış -ama hikâye Beyoğlu’nda geçiyor- bu yönüyle modern bir yeniden yazım niteliğinde hem içsel dönüşümün somutlaşmış bir figürü olarak. Donanımını her anlamda konuşturan canım yazar önce monologları yazmış, sonra hikâyesini ve dünyasını genişletmiş. İlhamını drag performanslardan ve bu sanatın özgürleştirici gücünden alan roman kitabın sonundaki, Lubunca sözlük ve online bir fanzinle çok katmanlı hale gelmiş. Karakterin kimlik ve dönüşüm yolculuğu, içsel çatışması ve dramaturjik bir karakter olarak sahne performansı, maruz kaldığı toplumsal eleştiri, “-e rağmen” performatif direnişi harika işlenmiş. Yan karakterlerin karşıtlık ve tamamlayıcılğı ile genişleyen metin dilsel aidiyeti, patriyarkaya ve toplumsal ötekileştirmeye direnişi ile de göz dolduruyor. Demem o ki : Klasik-muhafazakâr bir anlatının radikal kırılma noktası Şugar ! Şugar gerçekten çok şugar! En az yazarı Özlem kadar !
ŞugarÖzlem Şan · Parma Kitap Yayınları · 202413 okunma