Merhabalar dostlar
Geçtiğimiz aylarda size yeni bir yayınevi olan Epokhe yayınlarından çıkan Kadim Metinler Dizisinden bahsetmiştim. Hatta Bahman Yast ve Enume Elish adli iki kitabini okuyup yorumlamistim. Bugun de yine seriden Zad-Sparam kitabiyla geldim .Bahman Yast Zerdüşt kehanetlerini anlatan bir kitaptı. Bu kitapta ise Zerdüşt Yaratılış miti anlatılıyor.
Daha önce de bahsetmiştim kisaca yine hatırlatayım.
Zerdüşt, Zerdustluk olarak bilinen dinin kurucusu kabul edilen Antik İranlı düşünürdür.Bilgelik tanrısı Ahura Mazda'nın kendisine göründüğünü ve ondan doğruluğu yaymak görevini aldığını iddia eden Zerdüşt, Ahura Mazda'nın en büyük tanrı olduğunu, öteki birçok tanrı arasında, yalnız ona tapmak gerektiğini savunmuş,Antik İran'ın doğusunda doğduğuna dair genel bir düşünce hakimdir. Zerdüşt'ün Avesta'da toplanan ve Zerdüştlük ile ilgili günümüze ulaşan tek belge olan kutsal Gatalar ve Yasna Haptanghaiti ilahilerinin yazarı olduğuna inanılır.
Böyle bir metnin Türkçeye çevrilmiş olması müthiş bir mutluluk .
Kutsal kitapta yukarıda ışık, aşağıda karanlık oldugu ve bu ikisi arasında açık alan oldugu anlatılmış.
Ahuramazda ışıkta, Ahriman ise karanlıkta.
Ahuramazda Ahriman yani Şeytanla çekişme halinde.
Dünyanın yaradılışından başlayarak ay,güneş, gezegenler,bitkiler ,madenler ve hayvanların yaratılış mitleri var parçalarda.tam 282 çeşit hayvan sayılmış mesela .
Çok ilginç parcalar gercekten .Ben cok sevdim bu kadim metinler i .size de tavsiye ederim ..
Kitapla kalın dostlar...
Zad-SparamKolektif