İntikam iyi bir şey değil, Mathilda, inan. Unutmak daha iyi.
2025 80. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2025 18:45
Tam en mutlu olduğun anda başına geliyor gelebilecek tüm felaketler ve dibe battım dediğin, her şeyin berbat olduğu anlarda karşılaşıyorsun hayatında dönüm noktası olabilecek güzelliklerle... Fark ettiniz mi? Her şey yoluna girmişken ve marketten süt alıp gelirken, oldukça eğlendiği bir anda kaybediyor Mathilda Léon'u. Oysa onu bulduğunda, hayatına girdiğinde her şeyin sonuna geldiğini düşünüyordu. -Tıpkı ailesine olan gibi.- Lèon: Sevginin Gücü Bir insanı sevmekle başlar her şey... instagram.com/reel/DIzTAlwKw9... Sevginin insanı iyileştirici bir etkisi var, güzelleştirici... Ne der Arthur Schopenhauer, "İnsan ne ise ve ne olacaksa, sevgi sayesinde odur ve sevgiyle olacaktır." Ve Oscar Wilde, "Bir insanı ancak sevgi ayakta tutabilir." Ama önce inanmalı değil mi sevginin varlığına ve gücüne... Erich Fromm haklı olmalı, "Sevgi bir inanç eylemidir. İnancı az olanın sevgisi de azdır." Çok nettir sevgiye dair düşünceleri, "Sevgi olmadan insanlık bir gün için bile var olamaz." Okumuyoruz biliyor musunuz? Bizimkisi okumak değil, düpedüz yaşamak! Defalarca gördüm daha önce Léon filminin afişini. KafkaOkur ayın konusu olarak alana kadar aklıma gelmedi açıp izlemek. Ama öylece okuyup geçemezdim, eş zamanlı olarak filmini de izledim. Bir kitap okur gibi durup düşünerek, her sahnesine dikkat ederek, karakterlerini tanıyarak! Bilmiyordum mesela Natalie Portmanın bir "kitap kulübü" olduğunu: instagram.com/natsbookclub?ig... O da bizdenmiş! Filmde sigara içerken gördüm Natalie'yı, oysa filmde sigarayı ona Léon bıraktırırken gerçek hayatta o Jean Reno'ya bıraktırmış. "Mutlu olmak, bir yatakta uyumak, kök salmak istiyorum." Hiç fark ettiniz mi, filmin birçok sahnesinde saksıda bir bitki var; Mathilda'nın kucağında, evin penceresinde instagram.com/reel/DJQ6BVwiq-... Köksüzdür Léon... Köksüzdür Mathilda... "Onu gerçekten seviyorsan kök salabilmesi için bir parkın ortasına dikmelisin." Kökü olmayan insanlar başka insanlara tutunup kök salabiliyorlar, tıpkı Léon ile Mathilda gibi... Ve bitkinin sonu ne oluyor? instagram.com/reel/CIaV-EgnXk... İçimde yer etti film, İçimde yer etti Léon'un kimsesizliği, Ve Mathilda, kim bilir şimdi nerede, kiminlesin görmek isterdim. Birini üzmenin öldürmekle eş değer olduğunu o zaman anladım, diyor Zeynep Kahraman Füzün bu ayki öyküsünde. Niye bilmiyorum, ayrı bir sevdim, oturdu içime. "Seni üzmüşler," diyerek devam ediyor. En büyük üzüntü, bazen bunu diyeninizin bile olmaması. Metin Nart, "Kanıksamak... Ölümün bir başka hâli de o." "Belki içimdeki o yer yok olmadı ama çok şeyim virane oldu." Çürüdük işte, düpedüz, içimiz dışımızla... Nasıl da haklı Aysu Altaş, "Günün sonunda herkes yolda tek başına yürüyor." Anlatamadığımız şeyler var Ilgaz Özoğlu gibi, kullansaydık günün sonunda bir sigara da biz yakardık. Neyse süt içelim mi? "Yaş 33, bir pazar günü, öğlen 1 gibi, anlamsız bir soğukkanlılıkla mutfakta süt içip triplere girmeyi seviyorum." İhsan Canıtez'e selam olsun. Film mi? Ben bir daha izlemeye gidiyorum. Eşlik etmek isteyenleri beklerim! "Büyümem tamamlandı Léon. Artık yaşlanıyorum!" Cevap veriyor arka kapaktan Ülkü Tamer, "Büyürsem asarlar beni, çınar olur ağacım."
Dergi
KafkaOkur - Sayı 88 (Mayıs 2024)KafkaOkur Dergisi · KafkaOkur Dergisi Yayınları · 2024263 okunma
··1 alıntı·
2.871 Gösterim
Mikail Balcı
Okunmamak üzere bir inceleme bırakıp buraya gidiyorum. Filmin ardından yeniden görüşebilmek dileğiyle...
Hocam kaleminize sağlık, içimde yer eden bir yazı olmuş 🙏
Mikail Balcı
Teşekkür ediyorum, var olun.
Hocam her bir cümlesi ayrı dokundu yüreğime. Güzel yorum için çok teşekkür ederim. Varolun🙏
Mikail Balcı
Teşekkür ediyorum. Sizler var olun.
Yıllar önce izlemiştim Leon filmini. Demek ki sadece boş boş izlemiş, anlamamışım. Yeniden izlemem gerektiğini fark ettim. Eline, kalemine, gönlüne sağlık. Harikulade 👌
Şimdiden keyifle...
En büyük üzüntü, bazen bunu diyeninizin bile olmaması. Ne kadar eşzamanlı oldu benim için. Bu incelemenizi paylaşmak istiyorum. Yüreğinize sağlık!
Katkınız için teşekkür ediyorum. 👏
💯 🙏🙏