2025 11. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2025 00:32
“İnsan, akıl nuruyla aydınlanmadıkça gerçekleri göremez.” İslam dünyasının ilk ve en önemli felsefi romanı olarak görülen Hay bin Yakzan önce İbn Sina tarafından sonra da Endülüslü İbn Tufeyl tarafından yazılmış. Hay: diri, Yakzan: uyanık; ‘Yakzan oğlu Hay’ anlamına geliyormuş. Bir adada tek başına büyüyen Hay adlı bir çocuğun Tanrı’ya, evrene, hakikate ulaşmasını anlatıyor. Hay bütün dini ve toplumsal etkilerden uzak büyüyor. Aklını ve duyularını kullanarak evrenin düzenini anlamaya çalışıyor, anlatılan şöyle bir şey: Tanrı’yı ancak aklını kullanarak bulabilirsin. Kitapta aklın çeşitli hallerinden bahsediyor ve şu çıkarımları yapıyor: İnsan, eğitim görmeden düşünme yoluyla insan-ı kâmil olabilir. Düşünerek elde ettiğimiz bilgiler vahiy yoluyla gelen bilgilerle çelişmez. Yüce gerçekliğe ulaşmak bilimsel bir olaydır. Bunu herkes yapamaz. (Kitabın sonunda bunun sebebini açıklıyor.) Batı’da da büyük ilgi görmüş bu kitap, birçok dile çevrilmiş hatta kitapta Robinson Crusoe gibi modern romanlara da ilham kaynağı olduğu yazıyor. Okunması benim açımdan oldukça zor bir kitaptı. Ben özellikle olayı anlattıktan sonra son bölümde okuyucuyla sohbet eder gibi verdiği tavsiyeleri çok beğendim. “Sakın, kimsenin kalbinden geçmeyen bir durumu tanımlama, betimleme sevdasına kapılma.” “Akıl sahipleri dedikleri de duyulur varlıklardan, kendilerine özgü düşünme yöntemleriyle çıkarımlarda bulunan kimselerdir.” #y:2467ibn tu İbn Tufeyl
Hay bin Yakzanİbn-i Sina · Yapı Kredi Yayınları · 20246,3bin okunma