2018 14. kitabı
Okunma: 03 Mart 2018 17:22
Neredeyse kitabın yarısına kadar pek bir şey anlamadım. Kitabın yarısından sonra okuma ivme kazanıyor.Kitabın dili Körlük'le kıyaslayacak olursak oldukça karışık, sayfalar dolusu bitmek bilmeyen bir paragraf ve bolca kullanılan virgüller var. Jose Saramago ironik ve hucivsel anlatımıyla konuyu ilginçleştirmeyi başarmış. Bu arada Görmek, Körlük romanının devamı gibidir. Olaylar anlatılırken Beyaz Aydınlık meselesine sık sık değinilmiş, zaten kitabın konusu körlük salgınından dört yıl sonra yaşanılanların farklı şekilde devam etmesidir.. İktidarı ve onların yönetimindeki polisi, askeri, toplumu ve MEDYAyı  kendi menfaatleri boyutunda ustaca ve acımasızca kullandığını ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadır. Siyaset içerisinde yer alanların kirli savaşları, yöneticilerin yasaları diledikleri gibi kullanarak haklı çıkma uğruna işledikleri suçları, iktidar mücadelelerini, devlet-iktidar-toplum ilişkilerini sarsıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Kitabın konusuna kısac değinecek olursak: Bilinmeyen bir zamanda bilinmeyen bir ülkenin başkentinde seçim günu bardaktan boşalırcasına yağmur yağmaya başlayınca kimse oy atmaya gitmez. Öğleden sonra yağmur durunca, saat tam dörtte, seçmenler emir almışçasına sandıkların başına koşarlar ve sandıklar açılınca, kullanılan oylarin yüzde 83'ünün boş olduğu ortaya çıkar. Bunun bozguncu gurubun , dahası uluslararası bir anarşist örgütünün işi olduğunu düşünen hükümet olağanüstü hal ilan eder. Yıllar önce kenti saran "körlük salgını"ndan kurtulan tek kişinin bu olayla bağlantılı olduğundan kuşkulanılır. "Beyaz veba"nın öteki şehirlere yayılmasını önlemek için başkent abluka altına alınır, bir polis komiseri "suçlular"ı bulmak için görevlendirilir.
Siyaset
GörmekJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 202222,9bin okunma