Dikkat: Bu kitap size ağır gelecek ama iyi gelecek!
2025 4. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2025 14:54
Sistemi, inanışlarımızı, düzen sandığımız her şeyi kemiklerine kadar sıyırıp bizi o korkunç iskeletle yüzleştiren yazarımıza teşekkür ediyorum. Oktay Volkan benim yıllar önce keşfettiğim bir kalem. Şimdiye kadar yazdığı her kitap ayrı bir edebiyat şöleniydi. Oktay Volkan'ın kitapları size bir olay akışından fazlasını verir. Üzerine çok iyi düşünülmüş düşüncelerle bir fikirler yığını ve altmetin sunar. Öyle ki bu yazarın kitaplarını okuyup bitirdiğinizde dünyaya bakış açınızda değişiklikler olur. Farklı düşünmenizi sağlar. Benim gözümde filozoftur. Düşünce üretir. Üretilmiş düşüncelerden beslenip onları tekrar etmez. Yeni düşünce şekilleri sunar. İnceleme yazımdan önce bu yönüyle gizli bahçem dediğim bu yazarı tavsiye ediyorum. Şekerim öncelikle sizi uyarmam lazım, Ahir Zaman çok sert bir kitap. Chuck Palahniuk delisi olduğumu, Hakan Günday 'a bayıldığımı önceki incelemelerimde de görebilirsiniz. Bu tarz yazarları, yeraltı edebiyatını seviyorsanız. Ahir Zaman sizin için kült bir eser olacaktır. Yazarımızın da Palahniuk ve Günday okuru olduğunu paylaşımlarından görmüştüm. Hatta bu kitapla ilgili sosyal medya paylaşımında Palahniuk'a hayranlığını gizlememiş. Ahir Zaman tam da bu tarzın zirvesine göz kırpan bir eser olmuş. Yazarın Kediler Cennete Gider adlı eseri de aslında çok tatlış bir kitap gibi gözükse de depresif anlatımıyla yine yeraltı edebiyatı şemsiyesine girebilecek bir romandı. Ama Ahir Zaman... Ahir Zaman'a ben aşık oldum ya... Ayol kitaba aşık olunur mu, oldum işte. Tanrıyı temsil ettiğini düşündüğüm Rahman Cece adında, dünyayı yöneten bir patronun şirketinde sıradan bir çalışan olan Ahir Zaman adlı bir karakterin içsel başlayan dönüşüm yolculuğunun, Şeytanı temsil ettiğini düşündüğüm Şiva Haris ile yollarının kesişmesiyle yaşananları anlatıyor kitap. Bu arada Ahir Zaman, bildiğimiz kitap karakterlerinden değil. Yeraltı edebiyatının doğasına uygun şekilde kötü, kaypak, pislik bir adam. Aslında doğru şekilde okuduğunuz zaman semavi inançların yaratılıştan kıyamete kadar anlattığı hikayenin bir eleştirisi kitap. Aynı zamanda kapitalist düzen içindeki bireyin dönüşümünü de anlatıyor. Bir noktada bakıyorsunuz ki aslında evden işe, işten eve sıradan bir düzende olan herkesi anlatıyor. Herkesi eleştiriyor herkesi parçalıyor kitap. Baştan aşağıya tüm sistemi yıkan bir kitap. Burada mutlaka değinmem gereken nokta, kıyameti temsil eden o büyük ayaklanma ve savaşa dönüşen kısım... Kitabın o kısmında başarılı bir anarşist eylemin nasıl yapılması gerektiğini yazar o kadar güzel anlatmış ki... Yani Gezi Parkı'nda, Saraçhane'de acaba biz kitapta yazıldığı şekliyle gerçekleştirseydik eylemi "Rahman Cece"yi devirebilir miydik? Bunu düşünmeden yapamıyorum. Spoiler vermek istemiyorum bu kısmı bence herkes okumalı. Yazar şöyle diyor; "Sistem her ne kadar teslim olmanızı istese de, tüm olasılıklarını sizin teslim olmayı reddetmeniz üzerine kurmuştur." bunu dedikten sonra eğer teslim olursak sistemin nasıl çökeceğini o kadar berrak bir şekilde anlatmış ki... Bir sonraki büyük eyleme umarım herkes bu kitabı okumuş olarak gelir. Bu kitap bir "kırmızı kitap". Bu kitap bir anarşiyi ağrı kesici olarak tanımlayan ve sistemi çökertmenin yolunu gösteren, bir sonraki büyük adımın kitabı. Bu bir "üst kitap". Aslında anlatacak çok şey var ama kitap beni o kadar sağlam tokatladı ki, belki geri dönüp düzenlerim bu incelemeyi. Saygıdeğer bu eser için Oktay Volkan'a sonsuz teşekkürler!
Ahir ZamanOktay Volkan Alkaya · Kanon Kitap · 202554 okunma