·224 syf.····Okunma: 12 Temmuz 2025 04:30 Kitap boyunca "odaklanmanın önemi", "dikkatimizin nasıl çalındığı", "deep work nedir, nasıl yapılır" gibi konular işleniyor. Yazar, bazı çarpıcı örnekler vererek dikkatli çalışmanın hayatımızda nasıl devrim yaratabileceğini anlatıyor. Evet, anlatımı akıcı. Çevirisi düzgün. Teorik kısmı sağlam. Ama gel gör ki...
Ben zaten bu meselelere yabancı değildim. YouTube'da bir yığın video izledim, tonla içerik tükettim bu konuda. Hâliyle kitap beni pek şaşırtmadı. "Vay be, biz ne haldeymişiz" demedim yani. Ama yine de full odaklı çalışmanın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha görmüş oldum — can sıkıcı bir farkındalık bu. Çünkü o türden bir odaklanma çoğu insan için hayal gibi.
Mesela J.K. Rowling bir gün evdeki gürültüden rahatsız olmuş, atlamış gitmiş bir otele. Otelin adını Google’a yazdım, fiyatı görünce mideme ağrı girdi. Dostlar, biz öyle çalışamayız. Ailesiyle aynı evde yaşayan bir genç, ya da yurtta 6 kişiyle aynı odada kalan bir öğrenci, ya da KPSS çalışan bir vatandaş... Deep work mü? Hadi oradan. Olsa olsa “deep noise” olur.
Kitaptaki hikâyelerin çoğundaki ortak nokta şu: hepsi ekonomik olarak rahat insanlar. Yani sanki derin çalışmanın sırrı "dikkat" değil de, "deep money". Özellikle dar gelirli, gelecek kaygısı taşıyan insanlar için uygulanabilirliği zayıf.