···Okunma: 10 Temmuz 2025 00:00 "İFADESİZ"
"Masumiyet ihtiyacının bütününde kaplayıcıydık biz. Lime lime olan; dökülmeye, bozulmaya bozuk para gibi yuvarlanmaya mahkum, şaklayan kamçılar altında inandırıcılığını yitirmiş, ağır aksak inlemelerin yaratıcısıydık. Bizim varlık nedenimizin aksi için çabalayan herkesin oluşum sebebiydik. Bir nevi her şeydik biz."
Her dönemin romanı, kendi zamanının ruhunu yansıtır. Ancak bazı romanlar vardır ki sadece bir döneme değil, insanlık tarihinin evrensel sancılarına ayna tutar. Derin psikolojik çözümlemeleriyle, okuru insanın iç çatışmalarının en karanlık kıvrımlarına davet eden eser, üstünlük arayışının acımasız döngüsünü sorguluyor.
İnsan bazen ne hissettiğini bile bilmez. Ne düşündüğünü, neye inandığını, kime dönüştüğünü… Bütün bunları fark ettiğinde ise artık geçtir — ya da çok geç değilse bile, geri dönmek mümkün değildir. Kitap, tam da bu sınır çizgisinde duran bir adamın hikâyesini anlatıyor: Kendini anlamaya çalışan ama her adımda biraz daha kaybolan bir adamın.
Romanın baş kahramanı Daniyal, Amerika’da faaliyet gösteren önemli bir şirketin ajanı olarak görev yapsa da asıl savaşı dışarıda değil, kendi içinde vermektedir. İki farklı kimliğin arasında sıkışıp kalmış bir adamdır o. Hem kendine sadık kalmak hem de sistemin dayattığı rolleri yerine getirmek zorundadır. Bu ikilik onun zihninde, kalbinde çatışmalara yol açar. Sevgilisi Lara ile kurmaya çalıştığı dengeli ilişki, en yakın arkadaşı Yarden ile olan bağı, aslında Daniyal’ın iç dünyasında sürmekte olan savaşa açılan iki ayrı cephedir.
Her şeyin yoluna girdiği sanıldığı bir anda geçmişin karanlık sırları Daniyal’ın peşini bırakmaz. Onu sadece yeni tehlikelerle, geçmişin izleriyle de yüzleştirir. “Diğeri” olarak nitelendirdiği o gölge, hem kendi içinde taşıdığı öteki kimliği hem de toplumun ötekileştirdikleriyle olan bağını temsil eder. Daniyal bir yandan kendini sorgularken, bir yandan da Diğeri’ni tanımaya başlar. Bu, onu dönüşü olmayan bir yolculuğa sürükler.
Romanın en çarpıcı yönü, karakterin yaşadığı içsel yolculuğun evrensel insanlık dramına dönüşebilmesi. Kimlik çatışmaları, seçimlerin sonuçları, geçmişin peşini bırakmayan izleri ve “başka biri” olma ihtimali… Tüm bu temalar, Daniyal’ın kişisel hikâyesinde birleşerek çok daha büyük bir anlatıya evriliyor.
Hikâyenin ilerleyen bölümlerinde geçmişin sırları ortaya çıktıkça, Daniyal’ın bugünkü kararlarının nasıl şekillendiğini daha net görmeye başlıyoruz. Bu geçişler sadece zamanlar arası bir yolculuk değil, bilinçaltına yapılan bir iniş gibi. Yazar, zamanın çizgisel değil, dairesel olduğunu bize hissettiriyor. Tüm yollar en başa, o ilk soruya çıkıyor: "Ben kimim?"
'İfadesiz' bir bireyin çözülüş ve yeniden var oluş hikâyesi, insanın kendine ve topluma karşı verdiği hesaplaşmanın güçlü bir metaforudur. Daniyal, her şeyi tamamladığını sandığında aslında hiçbir şeyin bitmediğini fark eder. Belki de tüm cevaplar, en başa dönmekte saklıdır…
Üstünlük arayışı, burada hem bireysel bir kibir hem de tarihsel bir toplumsal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Herkesin bir Diğeri var ve o Diğeri, bastırıldıkça daha da görünür hale geliyor.
Üstünlük nedir? Kime göre, neye göre?
"Diğeri" gerçekten kimdir? Biz mi onu yaratırız, yoksa hep bizimle midir?
Kendi kimliğini bastıran bir birey, gerçekten özgür olabilir mi?
Roman boyunca bir dedektif gibi ipuçlarının peşinden giderken, bir filozof gibi düşünmeye ve bir psikolog gibi insan ruhunun labirentlerinde geziniyoruz.
İnsanın hem kendine hem de topluma dair sarsıcı bir hesaplaşmasını sunuyor. Her satırıyla okura “Senin içindeki Diğeri kim?” sorusunu sorduran bu roman, sadece bir karakterin değil, çağımız insanının hikâyesi. Kimi zaman bir ayna, kimi zaman bir tokat.
'İfadesiz', kim olduğunu anlamaya çalışan herkesin okuması gereken, zamansız bir yolculuk.
Kitapla Kalın.