"İFADESİZ"
"Masumiyet ihtiyacının bütününde kaplayıcıydık biz. Lime lime olan; dökülmeye, bozulmaya bozuk para gibi yuvarlanmaya mahkum, şaklayan kamçılar altında inandırıcılığını yitirmiş, ağır aksak inlemelerin yaratıcısıydık. Bizim varlık nedenimizin aksi için çabalayan herkesin oluşum sebebiydik. Bir nevi her şeydik biz."
Her dönemin romanı, kendi zamanının ruhunu yansıtır. Ancak bazı romanlar vardır ki sadece bir döneme değil, insanlık tarihinin evrensel sancılarına ayna tutar. Derin psikolojik çözümlemeleriyle, okuru insanın iç çatışmalarının en karanlık kıvrımlarına davet eden eser, üstünlük arayışının acımasız döngüsünü sorguluyor.
İnsan bazen ne hissettiğini bile bilmez. Ne düşündüğünü, neye inandığını, kime dönüştüğünü… Bütün bunları fark ettiğinde ise artık geçtir — ya da çok geç değilse bile, geri dönmek mümkün değildir. Kitap, tam da bu sınır çizgisinde duran bir adamın hikâyesini anlatıyor: Kendini anlamaya çalışan ama her adımda biraz daha kaybolan bir adamın.
Romanın baş kahramanı Daniyal, Amerika’da faaliyet gösteren önemli bir şirketin ajanı olarak görev yapsa da asıl savaşı dışarıda değil, kendi içinde vermektedir. İki farklı kimliğin arasında sıkışıp kalmış bir adamdır o. Hem kendine sadık kalmak hem de sistemin dayattığı rolleri yerine getirmek zorundadır. Bu ikilik onun zihninde, kalbinde çatışmalara yol açar. Sevgilisi Lara ile kurmaya çalıştığı dengeli ilişki, en yakın arkadaşı Yarden ile olan bağı, aslında Daniyal’ın iç dünyasında sürmekte olan savaşa açılan iki ayrı cephedir.
Her şeyin yoluna girdiği sanıldığı bir anda geçmişin karanlık sırları Daniyal’ın peşini bırakmaz. Onu sadece yeni tehlikelerle, geçmişin izleriyle de yüzleştirir. “Diğeri” olarak nitelendirdiği o gölge, hem kendi içinde taşıdığı öteki kimliği hem de toplumun