Özet
2025 73. kitabı
Lakaz, doktora tezi hazırlayan bir gençtir. Öğretmeni Alber Deno'dan aldığı bir tavsiye ile Benjamin Floş'un yanına tez çalışması için gitmiştir. Benjamin Floş, Kartfuş Şatosu'ndaki kütüphaneyi Lakaz'ın imkanlarına sunacaktır. Gayet sıradan başlayan bu serüven Lakaz'ın bir gün İsabel'in resmini görmesiyle bambaşka bir hal alır. Sonrasında İsabel'in, Kazimir'in annesi olduğunu öğrenir. Kendisi yılın belli zamanlarında çok az gelerek oğlunu görebilmektedir. Lakaz, bu resme aşık olur ve içten içe İsabelle'yi merak eder. Hatta onun 15 yıl önce sevgilisine yazdığı mektubu bulması da Lakaz'ın içindeki gizemi bir kat daha arttırmıştır. "Sevmek Zamanı" ndaki gibi işlemiştir; konuyu Andre Gide. "Ben senin resmine aşığım. Ben senin resmine değil de sana âşık olsaydım o zaman ne olacaktı?"  Ne mi oldu? İlerleyelim. 15 yıl önce İsabelle, sevgilisi Vikont Blez dö Gonfrvil ile kaçma planı yapar ve kendisine kaçmak için mektup yazar. Sonrasında ise bu plandan korkar ve cayar. Şatonun kahyasına, "beni kaçıracaklar, beni savun" diye talimat verir. Kahyanın burada "vur deyince öldürmesinden" dolayı, İsabelle'nin sevgilisi ölür, ve İsabelle'de bir şekilde şatodan uzaklaştırılır. Ailesi ile bağları da tamamen kopar.  Kitabın sonuna gelindiğinde ise Andre Gide herkesi öldürür, İsabelle'nin babasını, teyzesini, eniştesini. İsabelle'de bir adamın peşinde gider. Evdeki hizmetlinin de dediği gibi İsabelle her zaman yanında bir erkek bulmuştur. İsabelle'de masul hiç bir şey bırakmak Gide, şüpheleri temizler. # Yalçın Yayınları - Izabel
IsabelleAndré Gide · Can Yayınları · 20111,699 okunma