·216 syf.····Okunma: 16 Temmuz 2025 00:00 Bu kitap sizi ilk sayfadan rahatsız ediyor; ve bunu bir kusur olarak söylemiyorum.
Başlangıçta basit bir teknoloji eleştirisi gibi görünen metin, sayfalar ilerledikçe kaçınılmaz biçimde netleşiyor: aslında kendi yaşam biçimimizi mercek altına alıyor.
Üç evrenin hikayesi
Postman, teknoloji-toplum ilişkisini üç evreyle anlatıyor. Alet kullanan kültürlerde teknoloji, değerlere hizmet eder — bir çekiç çiviyi çakar, ama ahlaki soruların cevabını vermez. Teknokraside teknoloji daha güçlüdür, kültürle pazarlık halindedir; ama din, siyaset, gelenek hâlâ müzakere masasındadır. Teknopolide ise bu denge tamamen bozulur: teknoloji artık hakem konumuna geçmiştir. Neyin gerçek, neyin değerli, neyin rasyonel olduğuna o karar verir.
Bu sınıflandırma ilk bakışta akademik bir egzersiz gibi görünebilir. Ama her evreyi okurken kendimi sürekli "biz hangi aşamadayız?" diye sorguladığımı fark ettim. Cevap rahatsız edici derecede yakın.
Verimliliğin kökeni: Taylor'ın mirası
Postman, teknopolinin yükselişini Frederick Taylor'ın "bilimsel yönetim" anlayışına bağlıyor. Taylor, 19. yüzyılın sonunda fabrika işçilerinin her hareketini kronometreyle ölçerek verimliliği optimize etmişti. Postman'ın asıl iddiası ise bu mantığın fabrikada kalmadığı: zamanla okullara, hastanelere, ilişkilere, benliğe sızdı. "Verimlilik" kelimesi artık yalnızca üretimi değil, bir dünya görüşünü tanımlıyor.
Bu analizi okurken kendime baktım: sabahları görev listesi yapıyor, akşamları "verimli geçti mi?" diye sorguluyorum. Postman bu soruyu sormayı öğretmiyor; sormanın neden bu kadar doğal geldiğini açıklıyor.
Kurumların teslimiyeti
Kitabın beni en çok duraksatan kısmı buydu. Postman, tıbbın, hukukun, eğitimin ve dinin tekno-bürokrasiye otoritelerini nasıl devrettiğini tek tek gösteriyor. Doktorun klinik sezgisinin yerini test sonuçları alıyor; mahkemelerde yalan makinesi tartışılıyor; okullar karakter yerine sınav puanı üretiyor. Bu kurumlar teknolojiyi kullanan değil, ona teslim olan yapılara dönüşmüş durumda.
Eğitim eleştirisinin özellikle güncel olduğunu söyleyebilirim. Postman, okulların bilgelik aktarma işlevini kaybettiğini söylüyor; ama geçmişi romantikleştirmeden, teknolojik ilerlemeyi toptan reddeden bir muhafazakâr gibi değil. Bu denge, kitabı kolay etiketlenmekten koruyor.
Bilgi bolluğunun paradoksu
Postman'ın en karşı-sezgisel iddiası belki de şu: teknopolide bilgi artık çözümün değil, sorunun ta kendisi. Bilgi bolluğu anlam üretmiyor; aksine, anlam üretme kapasitesini aşındırıyor. Bağlamından koparılmış, anlık tüketime sunulmuş enformasyon birikimi, bizi daha bilgili değil daha savunmasız kılıyor.
Sosyal medya çağında bu öngörünün ne denli isabetli olduğunu görmek zor değil. Kitabı okurken telefonuma kaç kez baktığımı sayamadım -yalnızca alıntı almak için en az yirmi iki kez. Bu sayı, konu hakkında düşebileceğim belki de en dürüst dipnot.
"Ölçülemeyen şey yoktur ya da değersizdir" formülasyonu ise en rahatsız edici kısımdı. Çünkü bu düşünce yapısının ne kadar derinlere işlediğini görüyorsunuz: eğitimden sağlığa, aşktan sanata kadar her alanı sayısal verilerle açıklamaya çalışıyoruz. Bu incelemeyi yazarken bile kendimi "yeterince analitik mi, çok mu uzun?" diye düşünürken yakaladım.
Postman ne öneriyor?
Kitap yalnızca bir eleştiri değil; sonunda bir tutunma noktası da sunuyor. Postman'a göre direnişin zemini eğitim: tarih bilinci, anlatı, eleştirel medya okuryazarlığı. Teknolojiyi reddetmek değil, onun kökenini, işlevini ve bedelini sormayı öğrenmek. Her yeniliğe "Bu ne için? Hangi sorunu çözüyor? Hangi yeni sorunları yaratıyor?" diye yaklaşmak.
Bu çerçeve, kitabın en pratik katkısı.
Sınırlılıklar
Postman zaman zaman teknolojik determinizm tuzağına düşüyor — sanki teknoloji özerk bir güçmüş, insanlar yalnızca pasif kurbanmış gibi. Geçmişi de ara sıra olduğundan berrak gösteriyor. Ama bu eleştiriler kitabın temel değerini azaltmıyor; aksine, onunla verimli bir gerilim içinde okunmasını sağlıyor.
Teknopoli, teknolojiden kaçmayı değil, onunla bilinçli bir ilişki kurmayı öneriyor. Ve belki de en önemli hatırlatma şu: teknoloji bizi dönüştürdüğü kadar, biz de onu dönüştürebiliriz.
Ama bunu ancak farkında olarak yapabiliriz.
Postman'ın aktardığı gibi;
__Bir söz söylemek zorundaysan eğer,
Ne onlar gibi,
“Lanetlenmiş ölümcül bir sihir bu” de
Ne de “Kutsaldır bu” de, sadece “Burada işte”__