Merhaba 1k ailem
İnceleme yazmaya başlayınca devamı gelsin dedim. Çünkü okuduğum çoğu kitabın bırakın incelemesini yazmayı okudum diye bile işaretlememişim.
Gelelim bizim Karadeniz semalarında ismi efsane olan Mehmet Ağa kitabının incelemesine öncelikle şunu belirtmem lazım ki değerli yazarımız Nazmiye Sümer bu kitapta dedesinin hayatını anlatırken tarihçilerden yardım alarak kurguyu oluşturmuş. Kısacası gerçek hayat hikayesinin kurguya alınmış halini okuyacaksınız.
Şimdi gelelim kitaba Kırım beyi Mehmet Ağanın hayatını okuyacağınız bu kitapta aşkı, ihaneti , vatan sevgisini de sonuna kadar hissedeceksiniz.
Mehmet bey eşi ile beraber ülkesinden babası tarafından bir yere gönderildikten sonra geri dön çağrısı almayınca memleketine gitmek için yollara düşer. Yolda eşi doğum yapar ve vefat eder. Oğlu ile yollara düşen Mehmet bey ülkesine döndüğünde ailesinin öldürüldüğünü öğrenir. İşin kötü tarafı ailesini öldürenler bizzat amcasıdır. Mehmet beyin sağlam ona sadık dostları sayesinde memleketinden kaçarak amcasının tuttuğu adamları bulup Osmanlı'ya teslim etmek amacıyla çıktığı yolda babasının asker arkadaşı ve sadık dostu Osman Ağanın yanına gider. İntikam hırsıyla yanan Mehmet beyimiz Karadeniz de hem ailesini katledenleri bulmak için uğraşırken bir yandan Osmanlıya ihanet içinde olanlarla savaşır . En beklenmedik olan ise Mehmet Ağanın bu süreçte Osman Ağanın güzeller güzeli kızı Gülfem'e gönlünü kaptırmasıdır.
Mehmet Ağa Karadeniz de aşkını gönlüne buyur edip intikamından vaz mı geçecektir?
Gülfem aşık olduğu adamın gerçek kimliğini öğrenince sevmeye devam edecek mi?
Osman Ağa can dostunun kızını verecek mi?
Osmanlı devletinin içindeki ihanetler de Mehmet Ağa başarılı olup hainleri alt edecek mi?
Kitap o kadar dolu dolu ki inceleme yazarken çok detay vermek istemedim. Hem yazara hem de emeğe olan saygımdan. Tarihi kurguları seviyorsanız şiddetle tavsiye ediyorum.
Değerli yazarımız Nazmiye Sümer hanımın emeğine sağlık kalemi daim olsun.
Kitapla ve dostça kalın