Kırım Beyi

Nazmiye Sümer
2024
Ülgen Yayınları
9786057194824

Buram buram tarih okumaya var mısınız
2025 9. kitabı
Merhaba 1k ailem İnceleme yazmaya başlayınca devamı gelsin dedim. Çünkü okuduğum çoğu kitabın bırakın incelemesini yazmayı okudum diye bile işaretlememişim. Gelelim bizim Karadeniz semalarında ismi efsane olan Mehmet Ağa kitabının incelemesine öncelikle şunu belirtmem lazım ki değerli yazarımız Nazmiye Sümer bu kitapta dedesinin hayatını anlatırken tarihçilerden yardım alarak kurguyu oluşturmuş. Kısacası gerçek hayat hikayesinin kurguya alınmış halini okuyacaksınız. Şimdi gelelim kitaba Kırım beyi Mehmet Ağanın hayatını okuyacağınız bu kitapta aşkı, ihaneti , vatan sevgisini de sonuna kadar hissedeceksiniz. Mehmet bey eşi ile beraber ülkesinden babası tarafından bir yere gönderildikten sonra geri dön çağrısı almayınca memleketine gitmek için yollara düşer. Yolda eşi doğum yapar ve vefat eder. Oğlu ile yollara düşen Mehmet bey ülkesine döndüğünde ailesinin öldürüldüğünü öğrenir. İşin kötü tarafı ailesini öldürenler bizzat amcasıdır. Mehmet beyin sağlam ona sadık dostları sayesinde memleketinden kaçarak amcasının tuttuğu adamları bulup Osmanlı'ya teslim etmek amacıyla çıktığı yolda babasının asker arkadaşı ve sadık dostu Osman Ağanın yanına gider. İntikam hırsıyla yanan Mehmet beyimiz Karadeniz de hem ailesini katledenleri bulmak için uğraşırken bir yandan Osmanlıya ihanet içinde olanlarla savaşır . En beklenmedik olan ise Mehmet Ağanın bu süreçte Osman Ağanın güzeller güzeli kızı Gülfem'e gönlünü kaptırmasıdır. Mehmet Ağa Karadeniz de aşkını gönlüne buyur edip intikamından vaz mı geçecektir? Gülfem aşık olduğu adamın gerçek kimliğini öğrenince sevmeye devam edecek mi? Osman Ağa can dostunun kızını verecek mi? Osmanlı devletinin içindeki ihanetler de Mehmet Ağa başarılı olup hainleri alt edecek mi? Kitap o kadar dolu dolu ki inceleme yazarken çok detay vermek
Mutlaka okunmalı mutlaka
2025 14. kitabı
#okudumbitti "Kendini savunmanın kadını erkeği olmayacağı gibi mesleği de olmaz!" "Gün gelip de yeminini ve ona şifa veren sevdasını,terazinin kefesine koymak zorunda kaldığında hangi tarafın ağır geleceğini Yaradan'dan başka kimse bilmeyecekti." Merhaba kitap dostlarım. Bir aşk hikâyesi ile geldim bugün, ama kesinlikle sıradan bir aşk hikayesi değil, gerçeklerle,tarihle harmanlanmış derin anlama sahip bir kitap, Değerli hocam @nazmiyesumer'in kalemiyle de tanışma kitabımdı ve çok severek okuduğum destansı bir eserdi. Yazarın kalemi beni 1680'li yıllar Osmanlı dönemi Karadenizi'ne götürdü, gerçek bir hikayeyi kurgu ile harmanlayarak derin,akıcı,samimi ve sıcacık bir anlatımla okuyucuya sunmuş yazar, o dönemin betimlemeleri o kadar güçlü verilmiş ki sanki zaman tüneline girmiş gibi hissediyorsunuz. Kitapta özellikle bölüm geçişlerini çok sevdim, oldukça etkili güçlü merak uyandırıcı bir anlatımla bölümleri birbirine bağlıyor yazar.Kitapta sadece aşka değil,dönemin toplumsal ve siyasal yapısına, halkın yaşam biçimine, adalet,intikam,aile bağları, vatan aşkı,sadakat gibi temalara da yer verilmiş. 1680'li yılların başı Osmanlı dönemi, Karadeniz'de başlar olaylar.Ailesinin en yakınları tarafından katledilmesi üzerine intikam yemini eden Mehmet Bey'in hikayesine tanık oluyoruz. Mehmet Bey eşi Dilara'yı bir kaza sonucu kaybeder, oğlu Mustafa'yı ailesinin yanına götürür, ancak kendisi evde yokken amcası Baydemir ve iki adamı sırf mevki makam uğruna evlerini ateşe verir. Küçük Mustafa da dahil herkes ölür. Kırımlı Mehmet,amcasından ailesinin intikamını alır ve amcasına yardım eden iki adamını da bulup Osmanlı'ya teslim etmek ister.Bunun için önce babasının en yakın arkadaşı Osman Ağa'nın konağına yerleşir.Osman Ağa ona kol kanat gerer, ikisi birlikte intikam planı yaparken
2025 94. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2025 12:52
Mehmet ve Gülfem'in hikayesini anlatıyor #kırımbeyimehmetağa . Bu cümleyi okuyunca sakın basit bir teması olan bir kurgu zannetmeyin , gerçeklerle harmanlanmış ,derinlikli ve çok yönlü bir kurguya imza atmış yazar #nazmiyesümer . 1600 'lü yılların sonu, Osmanlı İmparatorluğu'na uzanıyoruz . Önce eşini , sonra da oğlunu kaybeden Mehmet Ağa , babasından beklediği haber gelmeyince memleketine döner. İhanete uğramışlardır. Ailesi katledilmiş , babasının koltuğunda onlara ihanet eden ve yok eden amcası oturmaktadır. Ailesinin yok edilmesinin üzüntüsü ve ihanetin en yakınlarından gelmesinin acısı birleşince intikamı da tez gelir. Kellesini alır amcasının. Sonra da Anadolu'da babasının yakın arkadaşı olan Osman Ağa'nın yanına sığınır. O da kim olduğunu etrafa belli etmeden bir baba gibi kol kanat gerer. Osman Ağa'nın kızı Gülfem ile tesadüfen yolları kesişmiş , sonrasında ise kaderleri birbirine bağlanmıştır. İhanet, intikam ve sevdanın etkileyici biçimde dile getirildiği, dönem atmosferini ve yaşayış , davranış biçimlerini sonuna kadar hissettiren bu şahane eseri çok severek okudum.
2025 42. kitabı
Merhabalar sevgili kitap dostlarım, nasılsınız? Bugün sizlerle satır aralarında hem sarsıldığım hem de derin duygularla beslendiğim bir romanı paylaşmak istiyorum. Nazmiye Sümer kaleminden #kırımbeyimehmetağa adlı eseri. 1600’lü yılların sonunda, Kırım’ın rüzgârlı topraklarında geçen bu roman, yalnızca tarihi bir anlatı değil, aynı zamanda bir adamın kalbine kazınmış yeminle, karşısına çıkan aşkın çarpışmasını anlatıyor. Mehmet Ağa, ailesini hain bir tuzakta kaybettikten sonra, içinde büyüttüğü intikam ateşiyle yola çıkıyor. Ama hayat, bazen en keskin planlara bile bir sızı bırakır, Gülfem. Bu kitapta sadece bir adamın mücadelesini değil, güçlü kadın figürlerini, toplumun kadına bakışını, sevdanın ağır yükünü, vefayı, ihaneti ve geleneklerin içimize işleyen izlerini bulacaksınız. Mehmet’in karanlıkla harmanlanan hikâyesi, Gülfem’in ışığıyla yeniden şekillenirken, biz de okur olarak duygularla sınanıyoruz. Sevgili yazarın dili sade ama etkili, kurgusu kalabalık ama kafa karıştırmadan akıyor. Her karakter kendi sesini taşıyor, her bakışın, her suskunluğun bir anlamı var. Son sayfayı kapattığımda içimde şu cümle yankılandı. “Bazen bir yeminle yaşarsın, ama bir bakışla çözülürsün.” Tarihi kurgu seven, aşk ve intikamın iç içe geçtiği hikâyelere ilgi duyan herkese gönülden tavsiye ederim. Gerçekten film gibi bir okuma oldu! Kalbinize dokunacak bir yolculuk arıyorsanız, Mehmet Ağa sizi bekliyor. Sevgiyle ve kitapla kalın. Mutlu okumalar dilerim
2025 104. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2025 13:27
Yazarın kalemiyle tanışmak benim için adeta geçmişin izlerini sürmek gibiydi. Gerçek bir hikayeyi;kurguyla harmanlayarak, tarihi bir roman değil, aynı zamanda bir dönemin ruhunu, değerlerini ve mücadelelerini yansıtan çok güçlü bir anlatım sunmuş yazarımız.  Evet bazı kitaplar sadece okunmaz yaşanır..  Yazarın kalemi hem duru hem derin. Anlatımında ki içtenlik, samimi ve sıcacık okurunu sarıp sarmalıyor.  Her cümlede emek, araştırma ve hissiyat var. Özellikle betimlemeleri o kadar güzel ki bana #yaşarkemal okuyorum hissini yaşattı.  Olay örgüsü güçlü ve akıcı ,her bölüm bir sonrakine merakla bağlanıyor. Bölüm geçişleri yumuşak ama etkili işlemiş,her bölümde yeni bir heyecan var ama bunların hepsi o kadar yerli yerinde ki  hayran kalmamak mümkün değil. Zaman ve mekan kavramları ustalıkla işlenmiş. Okur olarak hangi dönemde, hangi coğrafyada olduğumuzu hiç kaybetmiyoruz , kitabın bütünlüğü korunmuş.  Yazarımız,dönemin çalkantılı yıllarına ışık tutarken, toplumsal yapıyı, siyasi mücadeleleri ve halkın yaşam biçimini de büyük bir özenle işlemiş. Vatan sevgisi, sadakat, adalet ,direniş, intikam, hırs , ihanet, vedalar, kavuşmalar, aile bağları , aşk gibi kavramlar ile kitabın teması güçlü ve derin. Kitapla birlikte ; bir halkı, bir dönemi ve bir ruhu tanıyorsunuz. 1680’ler, Osmanlı dönemi, Karadeniz’i… Ailesini en güvendiği ellerin katlettiğini öğrenen Mehmet Bey, intikam yemini eder. O kara günde amcasını ve amca oğlunu öldürür; şimdi ise hainlere yardım eden kaçakları yakalayıp adalete teslim etmek zorundadır. Bu uğurda intikam ve kin ile  gittiği Osman Ağa’nın konağında,  Ağa'nın büyük kızı güzeller güzeli Gülfem Hatun’a aşık olur.  İntikamla aşk arasında kalan Mehmet Bey, yemininden mi dönecek, yoksa kalbini susturup yoluna devam mı edecek?
2025 21. kitabı
Heyecanı hiç bitmeyen bir eser. 1683 Atina (Rize'nin Pazar ilçesinin Cumhuriyet'ten önceki ismi)Mehmet kaldığı handa yattığı yerden kabusla uyanır. Ailesinin intikamını alana kadarda rahat uyku yoktur Mehmet'e. Babası Osmanlı adına savaşmış soylu bir aileden gelen Ahmet beydir.Mehmet artık büyümüştür ve evlilik zamanı gelmiştir babasının da rızasını alarak Osmanlı 'nın en gözde kişilerinden birisi olan Serdar beyin kızı Dilara ile evlenmek için yola çıkar. Dilara babasına kendisi ile evlenecek kişinin bir yarışa girip kazanan kişi olmasını rica eder.Serdar Beyde bu teklifi kabul eder. Yarışı kazan Mehmet, Dilara ile evlenip toprağına dönmek için yola çıkar. Babası Ahmet beyden gelen haber ile ikinci bir emre kadar olduğu yerden hiçbir yere ayrılmama kadarı alır. Günler aylar geçer babasından ikinci emir gelmez.Karısı Dilara hamiledir .Oğulları Mustafa'yı doğururken ölmüştür. Oğlu Mustafa'yı sevdiği kadının ardından toprağa verir.Artık babasından emir gelmeden yola çıkar. Doğduğu topraklara geldiğinde ise ailesinin hepsinin amcası Baydemir tarafından öldürüldüğünü görür. Amcasını babasının oturağında gören Mehmet hiç gözünü karartmadan kara kaması ile amcasını öldürür. Babasının asker arkadaşı Osman Ağanın yanına sığınır. Burada gördüğü bir çift göze vurulur bu kızı Osman Ağanın kızı Gülfem'dir. Gün gelip de yeminini ve ona şifa veren sevdasını, terazinin kefesine koymak zorunda kaldığında hangi tarafın ağır geleceğini Yaradan'dan başka kimse bilmeyecekti.
2025 124. kitabı
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere yaşanmışlık kokan gerçek hikayeden esinlenerek yazılmış bir kitapla geldim. Yazar Nazmiye Hanım , kendi atalarından esinlenerek oluşturmuş bu güzel kitabı. Öncelikle kitabın akıcı üslubu, betimlemeler, yöresel ifadeler, gerçekçilik öylesine etkileyici ki ben kalın bir kitap olmasına rağmen ilgiyle okudum. . 1600'lü yılların sonu. Kırım Bölgesi. Mehmet Ağa ve ailesi Osmanlı Devleti'ne bağlı olarak mültezim usulü ağalardır. Oldukça zengin ve söz sahibi olan Mehmet Ağa'nın eşi ,oğlu ,anne, babası ,kardeşleri maalesef ki aynı ismi taşıdığı amcası Baydemir tarafından hain bir tuzakla katledilir. Yalnızca üç kardeşiyle kalan Mehmet Ağa amcasıdan intikam almak için yaşar. Babasının yakın dostu Osman Bey'in yanına giden Mehmet Ağa'nın hikayesi orada güçlenir ve bambaşka bir hal alır. Bir baba yakınlığı ile Osman Ağa ,Mehmet'e yardım eder. Amacının yanında bir de Osman Ağa'nın kızı Gülfem ile birbirlerine aşık olan Mehmet'i hem aşk hem de ailesinin intikamı yakıp kavurur. Mehmet ve Gülfem 'in yanı sıra kişi kadrosunun varlığı ama bunun kafa karıştırıcı olmayışı güzeldi. Vefa, ikiyüzlülük, aşk, aldanış... Yer yer tarihte gerilere gittiğimiz, Mehmet'in kabusları ve gerçeğin iç içe geçtiği, aşkım yoğun olarak hissedildiği, kız çocuğuna verilen değer, güçlü kadın profili, yiğit erkek modeli, adetler, gelenek ve göreneklerin yansıması her birini okurken merak içindeydim. Sizler de gerçek hayattan esinlenerek yazılmış hikayeler , romanlar severseniz mutlaka okumalısınız.
1000k
2025 173. kitabı
KIRIM BEYİ MEHMET AĞA Herkese Merhabalar... Sizlere kalemini severek okuduğum yazardan yeni bir kitap ile geldim. Tabi okuduğum kitapları başka bu kitabı bambaşkaydı. Çünkü bu kitap gerçek bir hikayeydi. Üstelik yazarımızın kendi atalarına ait bir hikaye... Adeta bi destan gibi okudum. Sayfaları çevirirken neler olacak diye merak ile sona geldim. Sonunu bir ayrı sevdiğimi de söylemek isterim. Sonlara doğru duygular adeta şelale oluyor. Ahh içimizi sımsıcak yapan bir okuma oldu. Betimlemeler, anlatım ve akıcılık hepsi tam yerindeydi. Sadece zaman zaman birazcık tekrara düşüp aynı konu etrafında dolandım hissi aldığımı söylemeden geçmek istemiyorum. Kırımlı Mehmet Bey... Ailesi ağalık için en yakınları hatta adını taşıdığı amcası Baydemir tarafından katledilince çareyi babasının verdiği akıla uymak da bulur. Bugünlerin geleceğini bilen babası ona Atina yolunu göstermiştir. Mehmet mutlu olmasa da bir yuva kurmuş babasının isteği ile yanına gitmemiş eşini evladını dünyaya getirirken kaybetmiş ama daha sonrasında ise evladınıda ailesi ile kaybetmiştir. İşte o zaman bir yemin etmiştir. Ailesinin intikamını alacak , kanlarını yerde bırakmayacaktır. Tek gayesi bu olur. Babasının asker arkadaşı Osman Ağa'nın yanına gider. Osman Ağa hemen ona kol kanat gerip güzel bir plan yaparlar. Hesaba katmadığı ise güzeller güzeli Gülfem olur. Konağa yerleşmeden önce onu görmüş hatta hayatını kurtarmıştır. Görür görmez sevdaya düşen Gülfem ise bir çare bekler. Mehmet intikamını almak isterken hesapta olmayan bu güzel ile kalbinin yerini yoklamaya başlar. Gülfem öyle mert öyle anlayışlı bir kadındır ki rüyalarında görüp resmini çizemediği bu yiğit için sabırla beklemeyi de bilir. Tabi ne düşman durur ne de zaman. Mehmet ise eski sözlerinden ve yeminininden dönmek istemezken yeni verdiği

Nazmiye SümerYazar · 6 kitap
Rize'nin Pazar ilçesinde 1971 yılında doğdu. Babasının görevi gereği on yaşında İzmir’e yerleşti. Yazarlık, Türkçe öğretmeninin bir ödevi sayesinde gerçekleşti. Satırlara dökmenin, dile dökmekten daha kolay olduğunu keşfetti. Bugün, İzmir’e eşi ve iki oğluyla yaşıyor.