“Geliş: Okurken Düşünmeye Davet Eden Bir Kitap”
2025 18. kitabı
Okunabilirlik: Zaman zaman teorik ve yoğun olduğundan okumasının kolay olduğunu söyleyemeyeceğim. Fikrin Derinliği: Matematik, felsefe, din ve teknoloji gibi alanlarda özgün ve zihin açıcı fikirler barındırıyor. Kurgu: Hikayeler arasında değişen temposu var, bazıları güçlüyken bazıları zor okunabilir. Karakter: Daha çok fikirlerin taşıyıcısı; karakter derinliği ikinci planda kalıyor Genel Etki: Kafa yormak isteyen, farklı bakış açılarına açık okurlar için ideal; kolay okunan bir kitap değil. Yıllar önce geliş filmini izlemiş ve beğenmiş biri olarak kitabının olduğunu ve farklı hikayelerden oluştuğunu öğrenince okumaya karar verdim. Kitap birbirinden farklı tatlarda 8 hikayeden oluşuyor. Bazı hikayeler biraz teorik bilgilerle bezenmiş olduğundan zaman zaman sıkıcı gelebilir. Ama hikayelerin alt metinleri, anlatılmak istenenler direkt verilmek yerine yer yer okura bırakılmış. Biraz beyin jimnastiği yapmak istiyorsanız, sanırım bu kitap tam size göre diyebilirim. Matematik, felsefe, din, teknoloji, fizik, hepsinden parçalar bulabilirsiniz. Fakat bunlar ilginizi çekmiyorsa, “ya ben ne okuyorum” diye düşünmeniz kaçınılmaz bir son olabilir. Benim en çok dikkatimi çeken “gördüğünüzü beğenmek” adlı hikaye oldu. Düşünsenize güzellik algısı ortadan kaldırılsa nasıl olurdu? Bu hikaye hakkında söyleyebileceğim; fikir güzel ama kişilerin ağzından parça parça dinlemek yerine iyi bir hikaye örgüsü şeklinde okumayı tercih ederdim. Bir diğer ilgi çekici bulduğum hikaye ise “cehennem, Tanrı’nın yokluğudur” oldu. Meleklerin dünyaya indiğini düşünsenize! Cennete ve cehenneme götürülen kişileri görsek bu inancımızı çok daha farklı hale getirir miydi? Okuyucu inançları doğrultusunda biraz sarsabilecek bir hikaye. Kitaba ismini veren “geliş” adlı hikaye ise size şunu sordurtuyor; Eğer yıllar sonra başınıza gelecek kötü bir olayı bilseydiniz yine de buna neden olan şeyi seçer miydiniz? (Spoiler olmasın diye aslında daha ağır olan soruyu sormak istemedim.) Bir diğer hikaye ise “anlamak” bu hikaye Lucy filmini veya Algernon’a Çiçekler kitabı tadında diyebilirim, zekanızın sürekli arttığınızı düşünün bu tehlikeli bir hal alır mıydı sizce? Diğer hikayelerde farklı düşüncelere sevk ediyor sizi, fakat başta da dile getirdiğim gibi çok rahat okunmadığının altını çizmek isterim. Bazı hikayelere girmekte zorlanabilirsiniz. Eğer derseniz ki aynı şeyleri okumaktan sıkıldım biraz kafa yorayım, kitaba göz atmanızı tavsiye ederim ve olurda okursanız baştaki hikayeler biraz teorik olduğu için sondaki hikayelere daha çok ilginizi çekebilir. Alt metinlerde kaybolmayı sevenlere.
GelişTed Chiang · Monokl Yayınları · 2017377 okunma
1.440 Gösterim
Başıma gelecek olan olayın sonuçlarını bilseydim ona göre davranırdım. Kötü bir olay geleceğini bile bile seçimi değiştirmemek düpedüz ahmaklık olurdu 😇
Sorgulayan Okur M. Işık
Bu konuyu uzun uzadıya tartışmak isterdim. Hayatımızın bir çok noktasında göz göre göre seçimler yapabiliyoruz maalesef :( Biraz metaforik bir konu diyelim.
Başımıza gelen bazı kötü olayların sonucu aslında iyilerine ortam hazırlıyor çoğu zaman bu da biraz düşündürücü gerçekten.
Sorgulayan Okur M. Işık
Konuya küçük bir bağlantı olarak; o yüzden aslında "Hayırlısı olsun" herkesin kaldırabileceği bir temenni biçimi değildir. Kimse bunun farkında değil.
8 farklı hikayeden oluşması ilgi çekici ayrıca matematik, felsefe din ,teknoloji ve fizik harmanlaması değişik geldi.
Sorgulayan Okur M. Işık
Her hikayede farklı konulara dokunmuş, bu açıdan başarılı diyebilirim.
Kişisel gelişim gibi insanı düşünmeye sevk etmesi beni cezbetti. Kitabın konusunu merak ettim. Bu yazarın kitaplarına daha önce hiç şans vermemiştim🙈
Sorgulayan Okur M. Işık
Okuması biraz yorucu olsa da fırsat verilebilir, kanaatindeyim👍