Ocak 2017
21 Mayıs 2015
Monokl Yayınları
Orijinal Adı:
Stories Of Your Life And Others

“Geliş: Okurken Düşünmeye Davet Eden Bir Kitap”
2025 18. kitabı
Okunabilirlik: Zaman zaman teorik ve yoğun olduğundan okumasının kolay olduğunu söyleyemeyeceğim. Fikrin Derinliği: Matematik, felsefe, din ve teknoloji gibi alanlarda özgün ve zihin açıcı fikirler barındırıyor. Kurgu: Hikayeler arasında değişen temposu var, bazıları güçlüyken bazıları zor okunabilir. Karakter: Daha çok fikirlerin taşıyıcısı; karakter derinliği ikinci planda kalıyor Genel Etki: Kafa yormak isteyen, farklı bakış açılarına açık okurlar için ideal; kolay okunan bir kitap değil. Yıllar önce geliş filmini izlemiş ve beğenmiş biri olarak kitabının olduğunu ve farklı hikayelerden oluştuğunu öğrenince okumaya karar verdim. Kitap birbirinden farklı tatlarda 8 hikayeden oluşuyor. Bazı hikayeler biraz teorik bilgilerle bezenmiş olduğundan zaman zaman sıkıcı gelebilir. Ama hikayelerin alt metinleri, anlatılmak istenenler direkt verilmek yerine yer yer okura bırakılmış. Biraz beyin jimnastiği yapmak istiyorsanız, sanırım bu kitap tam size göre diyebilirim. Matematik, felsefe, din, teknoloji, fizik, hepsinden parçalar bulabilirsiniz. Fakat bunlar ilginizi çekmiyorsa, “ya ben ne okuyorum” diye düşünmeniz kaçınılmaz bir son olabilir. Benim en çok dikkatimi çeken “gördüğünüzü beğenmek” adlı hikaye oldu. Düşünsenize güzellik algısı ortadan kaldırılsa nasıl olurdu? Bu hikaye hakkında söyleyebileceğim; fikir güzel ama kişilerin ağzından parça parça dinlemek yerine iyi bir hikaye örgüsü şeklinde okumayı tercih ederdim. Bir diğer ilgi çekici bulduğum hikaye ise “cehennem, Tanrı’nın yokluğudur” oldu. Meleklerin dünyaya indiğini düşünsenize! Cennete ve cehenneme götürülen kişileri görsek bu inancımızı çok daha farklı hale getirir miydi? Okuyucu inançları doğrultusunda biraz sarsabilecek bir hikaye. Kitaba ismini veren “geliş” adlı hikaye ise size şunu sordurtuyor; Eğer
2021 80. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2021 13:26
Geliş, kuantum fiziği, yüksek matematik, biyoloji, psikoloji, nöroloji,mantık ve felsefe gibi bir çok bilime yer veren, aynı zamanda her biri içsel bir yolculuk içeren bilimkurgu ve fantastik türüyle harmanlanmış 8 etkileyici öykü içeriyor. Teknik bilgilerinin fazlalığı sebebiyle başa dönüp tekrar okuduğum bir çok bölüm olsa da, edebi anlatımı,özgünlüğü,kurgusal zenginliği ve insanlığa, inançlara, anlam arayışına yönelik farklı bakış açıları kazandırması yönünden çok beğendiğim bir kitap oldu. Öykülerinden "Hayatının Hikayesi" 2006 yılında çekilen Geliş filmine esin kaynağı olmuş, kitap da ismini buradan almıştır. Aynı zamanda "Anlamak" isimli öyküsü de konu itibarıyle Lucy ve Limitless filmlerine benzemesi sebebiyle dikkat çekici bir özelliğe sahip. En beğendiklerim Babil Kulesi, Anlamak, Hayatının Hikayesi, Cehennem Tanrının Yokluğudur, Gördüğünüzü Beğenmek: Bir Belgesel oldu. "Babil Kulesi",yaratıcının gizemlerini keşfetmek, bilinmeyene anlam vermek için gökyüzüne ulaşan, zirvesine yolculuğun 4 aylık bir süreci aldığı bir kule ve bu kuleye tırmanırken inançlarını irdeleyen, bir yandan keşfetme merakı, diğer yandan cezalandırılma korkusu yaşayan insanların hikayesini anlatıyor. "Anlamak"ta, geçirdiği bir kaza sonucu beyninde hasar olan bir kişinin, uygulanan deneysel ilaç sonrası zihinsel yetilerinde gözlenen artış ile geçirdiği değişim ve dünyayı değerlendirme şeklindeki gelişimi ayrıntıları ile irdeleniyor. "Sıfıra bölünme", bir matematik profesörünün bildiği ve inandığı her şeye ters düşen bir teoriyi ispatlamasını konu alıyor. "Hayatının Hikayesi", dünyaya gelen ve Heptapot ismiyle tanımlanan uzaylıların dilini öğrenmeye, bu süreçte çevresini anlamlandırmada büyük bir gelişim yaşayan bir dilbilimcinin hikayesini anlatıyor. "72 Harf" isimlerle ve dilin
2022 167. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2022 00:00
Sadece bir bilim kurgu derlemesi değil, aynı zamanda dilin bir insanın dünya algısını nasıl değiştirdiğini ve zamanın doğrusal olmayan bir biçimde nasıl yaşanabileceğini sorguluyor. Okurken "ben de zamanın kontrolünü kaybedebilir miyim?" diye düşünmeden edemiyorsunuz. Birçok farklı öyküyü barındıran bu kitapta aynı zamanda çok farklı konulara değiniliyor. Mesela cehennem temalı öyküsünde, Tanrı’nın varlığına dair ciddi bir eleştiri var, ancak bu eleştiriyi o kadar ince bir şekilde işliyor ki, farkına bile varamıyorsunuz. İnsanın Tanrı’ya, hayatın anlamına ve ölümün doğasına dair kafa karıştırıcı, hatta bazen rahatsız edici sorulara boğuluyor. Biraz ağır bir kitap olduğu söylenebilir, ama işte bir yandan da tam olarak insanın zihnini çalıştıran, sorgulatan bir eser. Kitap hem bir okur olarak sizi içine çekiyor, hem de bir düşünür olarak zorlayıp "gerçek nedir?" sorusunu sorduruyor. Gerçekten basit bir okuma değil, ama derinlemesine bir düşünce yolculuğu isteyenler için oldukça kıymetli bir eser.
2023 75. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2023 23:05
Bilimkurgu ile çok barışık sayılmam ama bu türde okuduğum en tanımlanamaz kitaptı. Kötü diyemiyorum lakin iyi de diyemiyorum. Sürekli ne okuyorum, ne dinliyorum ben dedim. Odaklanmakta zorlandım. Bazen anlatılanı anlayamadığım için geri döndüm. Konular güzel bence ama işlenişte sıkıntı var. Uyarlama filmi izlemedim, hikayeyi de pek sevdiğim söylenemez. Okumasam da olurmuş... GelişGeliş
İnceleme
2017 141. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2017 14:36
Geçen sene izleyip, en çok sevdiğim film olmuştu Geliş yani Arrival. Bana göre harika bir kurgu, incelikli bir zeka örneğiydi. Ted Chiang/ Geliş adlı kitabını da görünce hemen aldım. Şunu söyleyeyim baştan; Kitap, tümüyle filmi anlatmıyor.Geliş, sadece 9 hikayeden biri. Hikayeler daha evvel dergi ve yazılı kaynaklarda yayımlanmış. Okuduğum en harika ve birbirinden en zorlayıcı (burdaki zorlayıcıdan kastım hayal kurmadaki) hikayelerdi. Yazarın bu hikayeleri oluştururken, basit şeylerden ilham alması gerçekten şahane! Hikayeler, bilim kurgu, fizik, matematik, analitik mantık ilgisi ve biraz da algı yüksekliği istiyor. Yani öyle oturdum, okudum bitti diyemem! Açıkçası yazar, çalışmış okur istiyor. Bahsedilen konuları, zihinde tasarlayabilmek için hem algınızın hem de sözünü ettiğim konulara birazdan fazla ilgi duymanız lazım. Bunları sevenleregözü kapalı öneririm bu kitabı, keyif alacakları kaçınılmaz. Ben özellikle, Babil Kulesi, Sıfıra Bölünme, Geliş'i anlatan Hayatımın Hikayesi, Cehennem Tanrı'nın Yokluğudur ve Bir Belgesel- Gördüğünüzü Beğenmek hikayelerine bayıldım. Bu tarzı çok okumadığım için kitap benim için değişik bir deneyim oldu. Siz de biraz farklı bir dünyadan bakıp, tarzınızın dışına çıkmak isterseniz, fazlasıyla öneriyorum.
2017 5. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2017 18:16
Sitemizde kitabı ilk okuyan kişi olarak hem kitap hakkındaki düşüncelerimi hem de okumayı düşünen ve ileride okuyacak olanlara bazı uyarılarda bulunmak isterim. Öncelikle kitabımızın tamamı 2016 yılının "En İyi Bilim Kurgu Filmi" olarak gösterilen Geliş (imdb.com/title/tt2543164) filminin kitabı değil. Kitap birbirinden bağımsız 8 öyküden oluşuyor. "Geliş" filmine konu olan öykü ise "Hayatının Hikayesi" adıyla 55 sayfalık bir yer kaplamakta. Buradan da anlaşıldığı üzere yayın evimiz filmin rüzgarını arkasına almak isteyip, kitabın adını "Ted Chiang - Öyküler" koymak yerine "Geliş" koymuş. Bence iyi de yapmış. Eğer ilk ismi koysalardı muhtemelen ben de dahil bir çok kişinin ilgisini çekmeyecekti. Kitabın genelinden bahsedecek olursak, Geliş filmine konu olan "Hayatının Hikayesi" ve "Anlamak"(Bu hikayeyi okuduktan sonra beğendiğim Limitsiz imdb.com/title/tt1219289 ve Lucy imdb.com/title/tt2872732... filmlerinin de nereden esinlendiğini anladım) adlı öyküler nispeten kolay algılanabilse de zor ve sabır gerektiren bir kitap. Sayısız bilim kurgu kitap okumama ve film izlememe rağmen anlamlandıramadığım hayalimde canlandırmakta zorlandığım bölümler oldu. Tabi bazı bölümlerdeki teknik terimlerin fazlalığı da bunda etkendi. Ama her şeye rağmen sabırla, çok başarılı bir iş çıkartan çevirmen İhsan Tatari'nin dipnotlarını dikkate alarak okursanız kitap, hayata ve insan psikolojisine dair çok ufuk açıcı düşüncelere sevk ediyor. Tavsiyem özel zaman ayırarak sakin bir ortamda okunması. Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyim yazarımız Ted Chiang şu ana kadar sadece 15 öykü yayınlamasına rağmen "Bilim Kurgunun Yaşayan Efsanesi" olarak nitelendirilmektedir.
Sinema
2021 193. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2021 15:24
Bilimkurgunun hayal gücünü beslediğini düşünen biriyim. Bu sebeple bilimkurgu yazan her yazara ayrı bir şans veriyorum çünkü her bir yazarın bana bambaşka bir bakış açısı katacağına inanıyorum. Yalnız bu kitap hakkında çok da Olumlu şeyler düşünemiyorum. bilimkurgu öykülerinden oluşuyordu. her biri farklı bir tür deydi. ilk defa Bir öykünün film hali bana daha çok keyif verdi. filmini o kadar çok sevmiştim ki kitabını alırken şüphe duymadım ama siz yine de bence filmi izleyeyin.
2017 76. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2017 18:59
Güzel bir bilimkurguda sıra. Aynı zamanda bir öykü kitabı. 9 tane öykü barındırıyor. Hatta öykülerden biri filme uyarlandı. Ben filmi izlemedim ama hangi öykü olduğunu da bilmiyordum. Okurken 'bu öyküden güzel film çıkarmış' dedim bir tanesi için. Meğer filme uyarlanan zaten benim beğendiğim öyküymüş. Çok değişik bir kafası var yazarın. Hani Mr. Nobody tarzında filmler var ya işte o tatta bir kitap. Ben sevdim, umarım okumaya karar verenleriniz de beğenir.
2021 313. kitabı
Ted Chiang, az ve öz yazmasına karşın, bilim kurgu türünün en seçkin ödüllerine sahip olmuş.Nebula, John W. Campbell, Theodore Sturgeon Memorial ve Hugo ödülleri gibi. Kitapta yer alan Hayatının Hikâyesi adlı öykü, 2016 yılında Geliş ( Arrival) adıyla sinemaya uyarlanmış. Geliş'teki öyküler, matematik, felsefe, fizik, biyoloji gibi bilimlere  sıkıca bağlı  olan öyküler. Birkaç öykü dışında, çoğu öyküyü,  sürekli geri dönerek okumak zorunda kaldım. Bu durum, okuma isteğimi baltaladı. Kitap kötü diyemem, benim tarzım değildi.Çok zor bitirdim.
·288 syf.·
2021 24. kitabı
Uzaylıda, matematikte, Babil'de, güzellik algısında, isimlerde, hatta meleklerde kısacası her yerde Allah'ı arayan yazarın hazin öyküleri. Kaderciliğin bir nevi nihilizm olduğunu ne zaman fark ederler bilmiyorum. Öykülerinden biri bildiğin takva üzerineydi. Bilim kurgu ve "Takva"!!! Yazarın sonrasında başka bir şey yazmamış olması edebiyat dünyası adına bir lütuf olmuş gerçekten. Liu Cixin, Çinli bir yazar ve çok iyiydi, Ted Chiang da Çinli o halde o da iyidir diye mantık kurduğum ve bedelini ülser olup ödediğim bir okuma süreci oldu.